ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι καλύτερο για να βάλουμε στο τραπέζι μας από τα υγιεινά καρότα;

29 Δεκεμβρίου 2020, 09:00

images

Τα καρότα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες άλλα και μια μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών που βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όπως έχουν αποδείξει πολλαπλές έρευνες, τα καρότα όταν καταναλώνονται ειδικά ωμά, ωφελούν την καρδιακή υγεία. Μάλιστα δεκαετής μελέτη στην Ολλανδία έδειξε ότι η ημερήσια κατανάλωση μισής κούπας μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπαθειών. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση χυμού καρότου μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς, αυξάνοντας την ολική αντιοξειδωτική ικανότητα και μειώνοντας την υπεροξείδωση των λιπιδίων. Παράλληλα, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν κάλιο, όπως τα καρότα και βέβαια οι μπανάνες.

Αλλά τα καρότα δεν έχουν προστατευτική δράση μόνο στην καρδιά μας. Η κατανάλωσή τους διεγείρει τους σιελογόνους αδένες που παράγουν περισσότερο σάλιο, το οποίο εμποδίζει τον σχηματισμό πλάκας στα δόντια. Επιπλέον τα καρότα λειτουργούν ως ένα είδος φυσικής οδοντόβουρτσας καθώς επειδή είναι σκληρά, μασώντας ένα ωμό καρότο, η οδοντική πλάκα και τα υπολείμματα τροφών απομακρύνονται με φυσικό τρόπο από την επιφάνεια των δοντιών.

Τέλος, είναι γνωστό ότι συντελούν στη καλή λειτουργία του εντέρου καθώς οι φυτικές ίνες, οι οποίες περιέχονται σε μεγάλη συγκέντρωση στα καρότα, βοηθούν στον καθαρισμό του γαστρεντερικού σωλήνα και στην λειτουργία του εντέρου. Και μέσω αυτής της ιδιότητας θεωρείται ότι έχουν και αντικαρκινική δράση καθώς καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες γενικά στον οργανισμό. 

Σχετικά Άρθρα