ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι το ιπποκάστανο και ποια τα οφέλη του;

10 Απριλίου 2022, 09:00

images

Το Aesculus hippocastanum ή ιπποκαστανιά και αγριοκαστανιά, είναι ένα δέντρο ιθαγενές σε μέρη της νοτιοανατολικής Ευρώπης που πλέον αναπτύσσεται σε πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Το δέντρο διακρίνεται εύκολα από τα φύλλα και τα άνθη του, αλλά το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του είναι ο καρπός του. Ο καρπός αυτός, το ιπποκάστανο, έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Έρευνα αποκαλύπτει ότι η εσκίνη, που υπάρχει στο ιπποκάστανο, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συμβάλλει στην καλή λειτουργία των φλεβών. Αυτό μπορεί να μειώσει τη διαρροή του πλάσματος του αίματος και να αποτρέψει το πρήξιμο.

Ως εκ τούτου, οι φυτικές ιδιότητες του ιπποκάστανου είναι μια πιθανή θεραπεία για καταστάσεις που περιλαμβάνουν φλεγμονή ή οίδημα στις φλέβες.

-Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.

Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια (CVI) εμφανίζεται όταν οι βαλβίδες στις φλέβες ενός ατόμου δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι φλέβες να είναι λιγότερο ικανές να μεταφέρουν αίμα πίσω στην καρδιά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη κιρσών.

Η CVI επηρεάζει περίπου 6-7 εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με περισσότερες γυναίκες να έχουν την πάθηση από ότι άνδρες. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν οίδημα, πόνο και αποχρωματισμό του δέρματος. Εάν ένας γιατρός δεν θεραπεύσει τη CVI, μπορεί να οδηγήσει σε φλεβικά έλκη ή εν τω χρόνω φλεβική θρόμβωση .

Καθώς το ιπποκάστανο μπορεί να έχει αγγειοπροστατευτικές ιδιότητες, θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει τον τόνο των φλεβών και να τις βοηθήσει να αντλήσουν αίμα πίσω στην καρδιά.

Ένα άρθρο του 2015 δείχνει ότι το εκχύλισμα σπόρων ιπποκαστανιάς θα μπορούσε να προσφέρει μια ασφαλή θεραπεία για τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Ομοίως, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τονίζει ότι το εκχύλισμα μπορεί να ανακουφίσει από συμπτώματα δυσφορίας και βάρους στα πόδια που σχετίζονται με την πάθηση αυτή.

-Αιμορροΐδες.

Λόγω της ευεργετικής του δράσης στις φλέβες, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι το ιπποκάστανο μπορεί να είναι χρήσιμο για τις αιμορροΐδες. Ωστόσο, η διαθέσιμη κλινική έρευνα επί τούτου είναι ανεπαρκής. Ως εκ τούτου, απαιτείται περισσότερη μελέτη για να καθοριστεί εάν το εκχύλισμα ιπποκάστανου θα μπορούσε να είναι ευεργετικό για τη θεραπεία των αιμορροΐδων.

-Πιθανά οφέλη για την ανδρική υπογονιμότητα.

Το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας  των Η.Π..Α. αναφέρει ότι οι επιστήμονες έχουν ερευνήσει το εκχύλισμα σπόρων ιπποκαστανιάς για την ανδρική υπογονιμότητα που σχετίζεται με την κιρσοκήλη . Αυτή είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι φλέβες μέσα στο όσχεο παθαίνουν φλεγμονή. Ωστόσο, απαιτείται ακόμη περισσότερη έρευνα, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.



Σχετικά Άρθρα