ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι η ορθορεξία και πώς αντιμετωπίζεται;

04 Μαρτίου 2024, 09:00

images

Η ορθορεξία είναι μία διατροφική διαταραχή που δεν περιλαμβάνεται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, γνωστό επίσης κι ως DSM, το οποίο είναι ο επίσημος οδηγός για την κλινική αξιολόγηση των καταστάσεων ψυχικής υγείας. Ωστόσο, οι κλινικοί γιατροί παρατηρούν αύξηση της ορθορεξίας μεταξύ των ασθενών, δήλωσε η θεραπεύτρια Jennifer Rollin, ιδρύτρια του Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών στο Rockville του Maryland.

Η ορθορεξία είναι η εμμονή του να τρώμε «ορθά», όπως ορίζεται από ένα σύνολο κανόνων που εξαρτώνται από ορισμένα άτομα και το πλαίσιο στο οποίο ζουν, είπε η Δρ Jennifer Gaudiani, γιατρός διατροφικών διαταραχών, ιδρύτρια και ιατρική διευθύντρια της Κλινικής Gaudiani στο Ντένβερ. Μια πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου 3 στους 10 συμμετέχοντες εμφάνισαν σημάδια ορθορεξίας.

Οι διατροφικές διαταραχές συχνά προέρχονται από κοινούς παράγοντες: μια γενετική προδιάθεση σε συνδυασμό με περιβαλλοντικούς παράγοντες, είπε η Rollin. Και συχνά η διαταραχή επικεντρώνεται γύρω από ένα σύνολο άκαμπτων κανόνων, είτε πρόκειται για θερμίδες, για τον χρόνο φαγητού ή για τα συστατικά του φαγητού, προσέθεσε.

Εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο χρειάζεται βοήθεια για την αντιμετώπιση της ορθορεξίας, τα καλά νέα είναι ότι η θεραπεία ακολουθεί παρόμοια πορεία με τα καθιερωμένα σχέδια για διατροφικές διαταραχές, όπως η ανορεξία ή η νευρική βουλιμία. Τα κακά νέα είναι ότι η έλλειψη ευαισθητοποίησης του κοινού μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια.

Όταν αναζητάτε την κατάλληλη θεραπεία, απευθυνθείτε όχι μόνο σε έναν ειδικό για διατροφικές διαταραχές, αλλά και σε κάποιον με εμπειρία με την ορθορεξία, είπε η Rollin.

Τα άτομα με ορθορεξία μπορεί να συνεργαστούν με μια ομάδα που περιλαμβάνει θεραπευτές και διαιτολόγους, παρόμοια με ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για άλλες διατροφικές διαταραχές, είπε η Rollin.

Η διαδικασία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τη συνεργασία με τους γύρω σας, είπε η Rollin. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι δεν είναι καλή ιδέα να μιλάμε τακτικά για το φαγητό και το βάρος, αλλά λιγότεροι βλέπουν το να μιλάμε για «υγιεινά» ή «ανθυγιεινά» τρόφιμα ως κάτι προβληματικό, είπε.

«Μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος εκπαίδευσης φίλων και μελών της οικογένειας, βοηθώντας τους να κατανοήσουν και να συμπονέσουν γιατί ενεργοποιείται το να σχολιάζουν το νέο καθαρισμό χυμού που κάνουν», δήλωσε.

«Κανείς δεν το κάνει αυτό απλώς για διασκέδαση ή για να μπλέξει», συμπληρώνει και καταλήγει: «Οι άνθρωποι αρχίζουν να το κάνουν επειδή αισθάνονται ότι υπάρχουν οφέλη για την υγεία τους ή αισθάνονται ότι υπάρχει κοινωνική πίεση ή ότι είναι σημαντικό».

Σχετικά Άρθρα