ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι η δίαιτα Paleo-Υπέρ και κατά

26 Αυγούστου 2021, 09:00

images

Η δίαιτα Paleo είναι ένα μοντέλο διατροφής που είδε το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια και επικεντρώνεται κυρίως στη χρήση βιολογικών τροφίμων που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία. Η φιλοσοφία πίσω από τη δίαιτα αυτή είναι να μιμηθούμε τη διατροφή των πρωτόγονων που έτρωγαν μόνο αυτά που μπορούσαν να βρουν στο κυνήγι ή φυτρωμένα στη γη.  

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μοντέλο διατροφής που βασίζεται σε τρόφιμα παρόμοια με αυτά που καταναλώνονταν κατά την Παλαιολιθική εποχή, περίπου 2,5 εκατομμύρια ως 10.000 χρόνια πριν. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι πρόγονοί μας τότε ήταν γενετικά πανομοιότυποι με τους σύγχρονους ανθρώπους και επιβίωσαν τρώγοντας τα τρόφιμα που έβρισκαν με φυσικούς τρόπους. Μελέτες δείχνουν ότι αυτή η δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια βάρους με αρκετά οφέλη για την υγεία καθώς αποφεύγουμε επεξεργασμένα λιπαρά (από αλλαντικά, κονσέρβες κλπ) αλλά και τυποποιημένα γλυκίσματα (κέικ, παγωτά κλπ).

Στα υπέρ της δίαιτας αυτής είναι ότι τρώει κάποιος βιολογικά τρόφιμα και απέχει από τα επεξεργασμένα. Στα κατά είναι ο περιορισμός της διατροφής σε φρούτα, σπόρους, κρέας, αυγά και ψάρι. Διότι όσπρια και καλλιεργήσιμα λαχανικά δεν υπήρχαν την Παλαιολιθική εποχή...


Σχετικά Άρθρα