ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι η δίαιτα 5:2 και πόσο ωφελεί

01 Νοεμβρίου 2023, 09:00

images

Η δίαιτα 5:2 είναι ένας τύπος διαλείπουσας νηστείας. «Περιλαμβάνει 5 ημέρες την εβδομάδα συνήθους πρόσληψης τροφής χωρίς περιορισμό και 2 συνεχόμενες ή μη συνεχόμενες ημέρες ουσιαστικού περιορισμού θερμίδων», εξηγεί η Candace Pumper, διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο στο Κολόμπους.

"Τις ημέρες που περιορίζετε τις θερμίδες, θα πρέπει να καταναλώνετε 500-800 θερμίδες", προσθέτει. Η ιδέα πίσω από αυτή την προσέγγιση, είναι ότι το ανθρώπινο σώμα εξελίχθηκε για να αντιμετωπίζει περιόδους στέρησης τροφής (σκεφτείτε τις μέρες που οι πρόγονοί μας ως κυνηγοί αντιμετώπιζαν έλλειψη τροφής).

Τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της δίαιτας 5:2, είναι σχετικά περιορισμένα, ωστόσο φαίνεται να έχει λειτουργήσει σε μερικούς ανθρώπους. Η Pumper εξηγεί ότι η δίαιτα 5:2 «είναι μια αποτελεσματική παρέμβαση για την απώλεια βάρους, η οποία προκαλεί μειώσεις σωματικού βάρους που κυμαίνονται από 4% έως 7% σε διάστημα 8 έως 52 εβδομάδων».

Ωστόσο, προσθέτει, όταν συγκρίνετε τη δίαιτα 5:2 με συνεχείς δίαιτες περιορισμένων θερμίδων, οι μελέτες δεν δείχνουν σημαντική διαφορά στην απώλεια βάρους και στη μείωση του καρδιομεταβολικού κινδύνου. Ένας καθοριστικός παράγοντας για το πόσο βάρος μπορείτε να χάσετε με τη δίαιτα 5:2, εξαρτάται από το πόσο καιρό μπορείτε να τη διατηρήσετε. Λόγω της περιοριστικής φύσης της δίαιτας, η μακροπρόθεσμη τήρησή της μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για μερικούς ανθρώπους.

Η διαλείπουσα νηστεία και η προσέγγιση 5:2, έχουν αναπτυχθεί ως μέσο απώλειας βάρους και βελτίωσης της συνολικής υγείας. Αλλά δεν είναι απολύτως σαφές εάν λειτουργούν πραγματικά.

«Τα στοιχεία από μελέτες σε ζώα (υποδηλώνουν) ότι η διαλείπουσα νηστεία έχει ευνοϊκές επιδράσεις στην ινσουλίνη, το μεταβολισμό και τη φλεγμονή, αλλά οι ανθρώπινες μελέτες δεν έχουν υποστηρίξει ακόμη αυτά τα ευρήματα», λέει η Cathy Leman, διαιτολόγος και διατροφολόγος με έδρα το Σικάγο.

Σχετικά Άρθρα