ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι η διαισθητική διατροφή και για ποιους θεωρείται κατάλληλη

13 Νοεμβρίου 2023, 09:00

images

Η διαισθητική διατροφή είναι ένας μη περιοριστικός τρόπος διατροφής που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ακούσουν τα σημάδια του σώματος για πείνα και κορεσμό. Αυτή η μέθοδος διατροφής μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη υγιών σχέσεων με το φαγητό.

Από τη γέννηση, όλα τα παιδιά εξασκούν φυσικά τη διαισθητική διατροφή. Τα μωρά πίνουν γάλα όταν πεινούν και σταματούν όταν χορτάσουν. Οι υποστηρικτές της διαισθητικής διατροφής, υποστηρίζουν ότι αυτό το στυλ διατροφής θα συνεχιζόταν φυσικά εάν τα παιδιά δεν άρχιζαν να μαθαίνουν κανόνες και να υιοθετούν τις διατροφικές συνήθειες των ενηλίκων καθώς μεγάλωναν.

Προς το παρόν, η έρευνα δεν έχει εξετάσει επαρκώς τις επιπτώσεις της διαισθητικής διατροφής στα παιδιά.

Ωστόσο, μια μελέτη του 2020 σε ενήλικες που χρησιμοποίησε δεδομένα από το 2010–2018, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή η πρακτική θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη ψυχική υγεία. Οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη διαισθητική διατροφή, είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, συμπεριφορές υπερφαγίας ή ακραίες συμπεριφορές απώλειας βάρους.

Επιπλέον, πρακτικές που αντιβαίνουν στη διαισθητική διατροφή, μπορεί επίσης να έχουν μακροπρόθεσμα αρνητικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2023, η ενασχόληση με πρακτικές διατροφής, όπως ο περιορισμός της τροφής ή η άσκηση πίεσης σε κάποιον προκειμένου να φάει, μπορεί να επηρεάσει δυσπροσαρμοστικές διατροφικές συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένης της συναισθηματικής διατροφής και της διαταραγμένης διατροφής.

Τέλος, μια παλαιότερη μελέτη του 2016 οδήγησε στο συμπέρασμα ότι, μεταξύ 170 φοιτητών κολεγίου, όσοι βίωσαν την πίεση των γονέων να φάνε ως παιδιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαταραχές πρόσληψης τροφής ως ενήλικες.

Σχετικά Άρθρα