ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι η βερβερίνη, το συμπλήρωμα που έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

16 Ιουνίου 2023, 09:00

images

Ένα συμπλήρωμα διατροφής που ονομάζεται βερβερίνη γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως για τις επιπτώσεις του στην απώλεια βάρους, και αναφέρεται από ορισμένους ως «Nature's Ozempic».

Οι χρήστες υποστηρίζουν ότι η βερβερίνη, η οποία βρίσκεται σε μια ποικιλία φυτών, συμπεριλαμβανομένου του βατόμουρου, βοηθά στη μείωση της όρεξης και στη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους. Οι αναζητήσεις στο Google για τη βερβερίνη άρχισαν να αυξάνονται στα τέλη Μαρτίου και εκτινάχθηκαν στα τέλη Μαΐου.

Πολλοί από τους ισχυρισμούς για τη βερβερίνη δεν έχουν επαληθευτεί από μεγάλες μελέτες - και το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας έχει διεξαχθεί σε ποντίκια, όχι σε ανθρώπους, λένε οι ειδικοί. Μία μετα-ανάλυση 49 μελετών που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο περιοδικό Frontiers in Nutrition οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η βερβερίνη μπορεί να προσφέρει μεταβολικά οφέλη στους ανθρώπους, κυρίως για την καρδιά, αν και μπορεί να υπάρχουν μικρά οφέλη για την απώλεια βάρους.

Ωστόσο, επειδή τα συμπληρώματα διατροφής δεν ελέγχονται ούτε εγκρίνονται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, μπορούν να προωθηθούν για σχεδόν οποιονδήποτε λόγο που αφορά στην υγεία, είπε ο Δρ. Pieter Cohen, ο οποίος ερευνά τη χρήση συμπληρωμάτων στο Cambridge Health Alliance στο Somerville της Μασαχουσέτης.

Ένα ενεργό φάρμακο όπως η βερβερίνη, δεν είναι το είδος του συμπληρώματος που θα έπρεπε να λαμβάνετε ούτως ή άλλως, δήλωσε ο Cohen. Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο το συμπλήρωμα υποστηρίζει την απώλεια βάρους, εάν αυτή υφίσταται, είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστο, ανέφερε ο ίδιος .

«Λένε ότι είναι σαν τη μετφορμίνη, αλλά δεν είναι», είπε η Δρ. Holly Lofton, διευθύντρια του προγράμματος διαχείρισης βάρους στο NYU Langone Health, αναφερόμενη σε ένα φάρμακο που χρησιμοποιούν τα άτομα με διαβήτη για να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Τέλος, η ίδια επεσήμανε ότι δεν συνιστά τη βερβερίνη για απώλεια βάρους.  



Σχετικά Άρθρα