ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τελικά υπάρχουν Superfoods;

15 Ιανουαρίου 2022, 09:00

images

Ο όρος «superfood» χρησιμοποιείται για να ορίσει τα τρόφιμα που έχουν υψηλά επίπεδα συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών (αντιοξειδωτικά, βιταμίνες ή μέταλλα) και επιπλέον οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, τα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν τα πραγματικά οφέλη για την υγεία αυτών των τροφίμων είναι ως επί το πλείστον ασαφή.

Τα Superfoods έγιναν δημοφιλή στις αρχές του 20ου αιώνα όταν η United Fruit Company χρησιμοποίησε τον όρο ως στρατηγική μάρκετινγκ. Η εταιρεία άρχισε να προωθεί στην αγορά τα οφέλη της μπανάνας για την υγεία. Ενθάρρυναν τους ανθρώπους να συμπεριλάβουν αυτά τα φρούτα στην καθημερινή τους διατροφή με βάση το ότι ήταν φθηνά, εύκολα διαθέσιμα, θρεπτικά, εύπεπτα και μπορούν να καταναλωθούν τόσο μαγειρεμένα όσο και σε άψητα.

Στη συνέχεια, η ιδέα ότι η μπανάνα είναι μια υπερτροφή έγινε πιο δημοφιλής όταν οι γιατροί άρχισαν να χρησιμοποιούν το φρούτο για τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων υγείας, όπως η κοιλιοκάκη και ο διαβήτης. Η Αμερικανική Ιατρική Ένωση ενέκρινε επίσης τις μπανάνες ως τροφή προς καθημερινή κατανάλωση.

Η έρευνα δείχνει ότι όταν ένα τρόφιμο επισημαίνεται ως υπερτροφή, αυτό μεταφράζεται σε απίστευτη αύξηση των πωλήσεων. Αυτό εγείρει το ερώτημα εάν αυτές οι υπερτροφές προσφέρουν πραγματικά το βέλτιστο διατροφικό όφελος ή είναι απλώς μια ετικέτα που χρησιμοποιείται για την αύξηση των πωλήσεων και του κέρδους από τη βιομηχανία τροφίμων.   

Αρκετές μελέτες έχουν αξιολογήσει τα οφέλη για την υγεία των υπερτροφών. Τα βιοενεργά πεπτίδια που υπάρχουν σε διάφορες καλλιέργειες τροφίμων, όπως ο αραβόσιτος, τα κοινά φασόλια, ο αμάρανθος, η κινόα και οι σπόροι Chia, είναι γνωστό ότι έχουν ένα ευρύ φάσμα ιδιοτήτων, όπως αντιυπερτασικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έτσι, αυτά τα τρόφιμα χαρακτηρίζονται ως υπερτροφές. Αντίθετα, αρκετές μελέτες έχουν επίσης επισημάνει ότι οι υπερτροφές συχνά διαφημίζονται υπερβολικά και τα επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν τις ιδιότητες πρόληψης ασθενειών ορισμένων υπερτροφών είναι ως επί το πλείστον ασυνεπή και ασαφή.

Συνολικά, μπορεί να υποστηριχθεί ότι ορισμένα τρόφιμα που επισημαίνονται ως υπερτροφή είναι ικανά να προσφέρουν οφέλη για την υγεία εάν καταναλωθούν στη σωστή ποσότητα μαζί με άλλα θρεπτικά τρόφιμα. Θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής δεν πρέπει να περιλαμβάνει αποκλειστικά υπερτροφές. Αντίθετα, οι υπερτροφές θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Σχετικά Άρθρα