ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα υγιεινά σνακ που πολεμούν την κόπωση

23 Οκτωβρίου 2019, 07:26

images

Σύμφωνα με τελευταία επιστημονική μελέτη, η αντικατάσταση της ζάχαρης και των λιπαρών φαγητών, με λαχανικά μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο και να μας κάνει να νιώθουμε πιο ξεκούραστοι.

Αν αντικαταστήσουμε τα τσιπς με καρότα ή μήλα, θα νιώσουμε να χαλαρώνουμε.

Ομοίως, αν τις νυχτερινές ώρες που ανοίγουμε το ψυγείο φάμε ένα φρούτο ή μία σαλάτα, θα κοιμηθούμε καλύτερα.

Η μελέτη που κάνει αυτές τις προτάσεις δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος της American Journal of Lifestyle Medicine και τάραξε τα «νερά» στις ΗΠΑ.

Γνωρίζουμε ότι τα λαχανικά και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές από τα τηγανιτά πατατάκια. Αλλά κανείς μέχρι τώρα δεν είχε διατυπώσει την άποψη ότι τα πιο υγιεινά σνακ μας …ξεκουράζουν.

Κάτι παρόμοιο ωστόσο είχε διατυπώσει νωρίτερα φέτος και μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Journal of Neuroscience και έλεγε λίγο ως πολύ, ότι όταν είμαστε πολύ κουρασμένοι, αναζητούμε τα πιο ανθυγιεινά φαγητά.

Μην βιαστείτε να πείτε ότι θέλουμε να φάμε γλυκά. Πολλές φορές θέλουμε να φάμε λιπαρά και αλμυρά λόγω της κόπωσης.

Αυτό για κάποιους συμβαίνει περιστασιακά. Αλλά για άλλους είναι η καθημερινή πραγματικότητα που καθορίζει την ζωή τους.

Σε ποιους συμβαίνει αυτό συχνότερα;

Όπως λένε οι ειδικοί, συμβαίνει σε ανθρώπους που εργάζονται αργά την νύχτα ή ξενυχτούν.

Επίσης συμβαίνει σε ανθρώπους που εργάζονται πολλές ώρες και δεν τους επιτρέπεται να κάνουν αρκετή ώρα διάλλειμα ώστε να φάνε ήρεμα το φαγητό τους. Με λίγα λόγια, συμβαίνει σε όσους τρώνε ακατάλληλες ώρες, βιαστικά και με άγχος.

Η δρ Maryam Hamidi γιατρός που ασχολείται με τη διατροφή, στο Stanford's Well MD Center στην Καλιφόρνια, έχει προσωπική εμπειρία με την ξαφνική ανάγκη για ανθυγιεινά σνακ.

 «Δεν έχω φάει ποτέ τρία σακουλάκια τσιπς το βράδυ πριν κοιμηθώ αλλά έχω καταναλώσει ακατάλληλες τροφές αργά το βράδυ», λέει χαρακτηριστικά.

Η ίδια δηλώνει μάλιστα ότι όταν άλλαξε τις ώρες εργασίας της και άρχισε να τρώει πιο υγιεινή τροφή, βελτιώθηκε σημαντικά ο ύπνος της. Τότε ξεκίνησε την μετανάλυση 245 ερευνών του Πανεπιστημίου για τη διατροφή με υψηλή λήψη πρωτεϊνών και λαχανικών.

Ανακάλυψε ότι όταν αντικαθιστούμε τα λιπαρά και την ζάχαρη με πιο υγιεινά τρόφιμα, τότε «ξεκουράζουμε» τον εγκέφαλο.

Σχετικά Άρθρα