ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα χημικά στις συσκευασίες ίσως οδηγούν σε αύξηση βάρους

03 Φεβρουαρίου 2022, 09:00

images

Χημικές ουσίες σε πλαστικά είδη οικιακής χρήσης, όπως μπουκάλια ποτών, κεσεδάκια γιαουρτιού και σακούλες κατάψυξης μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση παχυσαρκίας, αναφέρει νέα μελέτη που μετέδωσε το Medical News Today.

Πιο συγκεκριμένα, οι χημικές ουσίες μπορεί να αλλάξουν τον ανθρώπινο μεταβολισμό προάγοντας την ανάπτυξη λιποκυττάρων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο αριθμός των ατόμων με παχυσαρκία έχει σχεδόν τριπλασιαστεί παγκοσμίως από το 1975. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι το 2016, περισσότεροι από 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες ήταν υπέρβαροι. Από αυτά τα άτομα, περισσότερα από 650 εκατομμύρια είχαν παχυσαρκία.

Η ύπαρξη υπερβολικού σωματικού βάρους αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου για διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, λιπώδη ηπατική νόσο που δεν σχετίζεται με το αλκοόλ, εγκεφαλικό επεισόδιο και ορισμένους τύπους καρκίνου. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι παράγοντες όπως οι αλλαγές στη διατροφή, δεν επαρκούν για να εξηγήσουν το τεράστιο ποσοστό ατόμων με παχυσαρκία και την ταχύτητα με την οποία αυτή αυξάνεται δραματικά σε όλο τον κόσμο.

Ένας παράγοντας που να εξηγεί το φαινόμενο πιθανόν να είναι η επίδραση των συνθετικών χημικών ουσιών στο περιβάλλον μας που ονομάζονται "ενδοκρινικοί διαταράκτες". Αυτά επηρεάζουν το ενδοκρινικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, το μεταβολισμό και το βάρος, μεταξύ άλλων σωματικών λειτουργιών.

Οι πιο γνωστοί ενδοκρινικοί διαταράκτες είναι η δισφαινόλη Α και οι φθαλικές ενώσεις , που υπάρχουν σε ορισμένα πλαστικά. Αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν την ανθρώπινη ανάπτυξη και τη γονιμότητα και τα πειράματα που βασίζονται στο εργαστήριο δείχνουν ότι μπορεί επίσης να προάγουν την παχυσαρκία.

Τα πλαστικά περιέχουν χιλιάδες χημικές ουσίες. Τα προϊόντα που κατασκευάζονται από πλαστικό περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα πολυμερή, αλλά οι κατασκευαστές προσθέτουν επιπλέον χημικά για να επιτύχουν τις επιθυμητές ιδιότητες. Βιολόγοι στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τρόντχαϊμ υποψιάστηκαν ότι μπορεί να υπάρχουν πολλές άγνωστες χημικές ουσίες σε πλαστικά προϊόντα που δεν εμφανίζονται στις βάσεις δεδομένων.

Χρησιμοποίησαν μεθανόλη για να εξάγουν χημικές ουσίες από 34 καθημερινά προϊόντα, όπως σακούλες κατάψυξης, κεσεδάκια γιαουρτιού, μπουκάλια ποτών και άλλα. Το σημαντικότερο ήταν ότι χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται φασματομετρία μάζας χωρίς στόχο υψηλής ανάλυσης, η οποία προσδιορίζει τόσο γνωστές όσο και άγνωστες ουσίες, για να βρουν χημικές ουσίες.

Εντόπισαν συνολικά 55.300 χημικές ουσίες και εντόπισαν δοκιμαστικά 629 ουσίες που βρίσκονται ήδη σε βάσεις δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων 11 που είναι γνωστό ότι διαταράσσουν το μεταβολισμό.

Τέλος, δοκίμασαν εκχυλίσματα από καθένα από τα προϊόντα σε έναν τύπο πρόδρομων κυττάρων ποντικού που μπορούν να διαφοροποιηθούν σε λιποκύτταρα. Συνέκριναν την επίδραση των εκχυλισμάτων με αυτά μιας χημικής ουσίας αναφοράς - ενός φαρμάκου για τον διαβήτη που ονομάζεται ροσιγλιταζόνη που έχει γνωστές μεταβολικές επιδράσεις. Τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί στο Environmental Science & Technology .


Σχετικά Άρθρα