ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα ξερά φασόλια βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

12 Δεκεμβρίου 2023, 07:00

images

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου - ο οποίος προσβάλλει το παχύ έντερο και τον ορθό - είναι ο 3ος πιο συχνός καρκίνος στον κόσμο. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμος - και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και ιάσιμος - όταν διαγνωστεί αρκετά νωρίς. Ωστόσο, ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν εμφανίζει πάντα συμπτώματα σε πρώιμο στάδιο. Μόνο 3-4 στους 10 (35,5%) καρκίνους του παχέος εντέρου διαγιγνώσκονται στο πρώιμο στάδιο, όπου εντοπίζεται η νόσος.

Δεδομένου ότι η θεραπεία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι επιτυχής, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι, παρά τις βελτιώσεις, 7% έως 29% των ανθρώπων μπορεί να εμφανίσουν υποτροπή της πάθησης εντός 5 ετών από τη θεραπεία, ανάλογα με το σημείο και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Αν και δεν είναι δυνατή η πλήρης πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει καθοριστικά.

Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας M.D. Anderson Cancer Center ανακάλυψαν ότι η προσθήκη ξερών φασολιών στη διατροφή των επιζώντων από καρκίνο του παχέος εντέρου, βοηθά στη βελτίωση του μικροβιώματος του εντέρου τους, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει, τόσο στην πρόληψη, όσο και στη θεραπεία του καρκίνου.

Ενώ άλλα φασόλια, μπιζέλια και φακές έχουν διατροφικά προφίλ που είναι επίσης πιθανό να διεγείρουν το μικροβίωμα του εντέρου, η Δρ. Carrie Daniel-MacDougall, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Κέντρο Καρκίνου Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας και επικεφαλής συγγραφέας αυτής της μελέτης είπε στο Medical News Today πως εμπνεύστηκε ιδιαίτερα από πολλά υποσχόμενα ευρήματα σε πρώιμες προκλινικές μελέτες ή μελέτες μοντέλων σε ποντίκια που δοκίμαζαν ειδικά την επίδραση των φασολιών συνδυαστικά σε παχυσαρκία, φλεγμονή και καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Αυτή η μεγάλη μελέτη έδειξε ότι οι συμμετέχοντες [που σημείωσαν] τη μεγαλύτερη αύξηση στην κατανάλωση φασολιών είχαν χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπής προχωρημένου αδενώματος του παχέος εντέρου - έναν τύπο προκαρκινικού και υψηλού κινδύνου πολύποδα που είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί σε καρκίνο του παχέος εντέρου αν δεν εντοπιστεί αμέσως μετά την κολονοσκόπηση και αφαιρεθεί εντελώς».

Σχετικά Άρθρα