ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα τρόφιμα ολικής άλεσης θωρακίζουν τον οργανισμό έναντι του διαβήτη τύπου 2

02 Νοεμβρίου 2021, 10:00

images

Η καθημερινή κατανάλωση των τροφίμων ολικής άλεσης μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 αλλά και του οικονομικού κόστους που συνεπάγεται η θεραπεία του, σύμφωνα με στοιχεία από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας και του Φινλανδικού Ινστιτούτου Υγείας.

«Ακόμα και μόνο μία μερίδα προϊόντων ολικής άλεσης ως μέρος του καθημερινού μας διατροφικού πλάνου μπορεί να κάνει τη διαφορά και να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με όσους δεν καταναλώνουν τρόφιμα αυτής της κατηγορίας», αναφέρει η καθηγήτρια Janne Martikainen από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας.

Όσον αφορά το κόστος, η ειδικός εκτιμά ότι τα επόμενα δέκα χρόνια η εξοικονόμηση από την αντίστοιχη καθημερινή κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως θα μπορούσε να ανέλθει από τα 300 εκατομμύρια (-3,3%) σε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο (-12,2%) ευρώ σε τρέχουσα αξία.

Η συγκεκριμένη μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, χρησιμοποίησε ευρήματα από διαφορετικές πηγές, όπως είναι η μελέτη FinHealth, με στόχο την αξιολόγηση των επιπτώσεων της αυξημένης κατανάλωσης τροφών ολικής αλέσεως στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 στην υγεία αλλά και την οικονομία.

Τα τρόφιμα που μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν από "λευκά" σε ολικής άλεσης είναι τα μακαρόνια, το ψωμί, το καστανό ρύζι αλλά και το αλεύρι ολικής άλεσης.

Οι ειδικοί προσθέτουν ωστόσο:  «Σύμφωνα με τις διατροφικές συστάσεις, τουλάχιστον 3-6 μερίδες τροφίμων ολικής αλέσεως θα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, ανάλογα και με τις ενεργειακές απαιτήσεις του ατόμου». Αυτό ανέφερε η υπεύθυνη έρευνας Jaana Lindström από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας.


Σχετικά Άρθρα