ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα συμπληρώματα ωφελούν πραγματικά το ανοσοποιητικό σύστημα;

05 Φεβρουαρίου 2022, 09:00

images

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί σωστά, κάνει εξαιρετική δουλειά στην άμυνα του οργανισμού. Ωστόσο, το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καθυστερημένης επούλωσης πληγών, μολυσματικών ασθενειών όπως κρυολογήματα και άλλες λοιμώξεις.

Διάφορες βιταμίνες και μέταλλα, που συχνά αναφέρονται ως «μικροθρεπτικά συστατικά», είναι απαραίτητα για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Τα κύρια μικροθρεπτικά συστατικά που παίζουν ρόλο στην ανοσολογική απόκριση περιλαμβάνουν:

⦁βιταμίνη Α

⦁βιταμίνη C

⦁βιταμίνη D

⦁βιταμίνη Ε

⦁βιταμίνη Β6

⦁βιταμίνη Β12

⦁φυλλικό οξύ

⦁ψευδάργυρο

⦁σίδηρο

⦁χαλκό.

Κατά ένα ιδανικό σενάριο, όλοι θα αποκτούσαμε τις βέλτιστες ποσότητες αυτών των μικροθρεπτικών συστατικών μέσω μιας καλά ισορροπημένης διατροφής αλλά αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με διάφορες έρευνες που έχουν δημοσιευτεί στο PubMed Central, σχεδόν 95% του πληθυσμού δεν ικανοποιεί τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη D, 84% δεν λαμβάνει αρκετή βιταμίνη Ε, 46% δεν λαμβάνει αρκετή βιταμίνη C και αρκετή βιταμίνη Α και 15% δεν λαμβάνει αρκετό ψευδάργυρο.

Μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και μια οριακή ανεπάρκεια σε μία ή περισσότερες από αυτές τις βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να οδηγήσει σε εξασθενημένη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Πολλοί παράγοντες, όπως το άγχος και η μόλυνση, μπορούν να εξαντλήσουν περαιτέρω τα αποθέματα θρεπτικών ουσιών στο σώμα.

Εν τω μεταξύ, η γήρανση αυξάνει τη ζήτηση του οργανισμού σε μικροθρεπτικά συστατικά. Άνθρωποι άνω των 50 τείνουν να χρειάζονται περισσότερα από ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη D, ασβέστιο , βιταμίνη Β6 και βιταμίνη Β12.

Για να υποστηρίξει, λοιπόν, ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και να καλύψει τις διατροφικές απαιτήσεις, το άτομο πρέπει να ακολουθεί μία υγιεινή διατροφή  και να λαμβάνει μια πολυβιταμίνη που περιέχει το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (RDA) κάθε θρεπτικού συστατικού.

Ωστόσο, πολλές τυπικές πολυβιταμίνες μπορεί να μην περιέχουν αρκετή βιταμίνη C. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι 200 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα είναι απαραίτητα για την υγεία του ανοσοποιητικού.

Εάν ένα άτομο έχει ήδη κάποια ανεπάρκεια, πιθανότατα χρειάζεται περισσότερο από αυτό το θρεπτικό συστατικό από ό,τι περιέχει μια πολυβιταμίνη. Αν και ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων με πολλαπλά μικροθρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό είναι ευεργετική, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Επί του παρόντος, οι ισχυρότερες αποδείξεις υποδηλώνουν ότι αυτά τα τρία μικροθρεπτικά συστατικά προσφέρουν ανοσολογική υποστήριξη: Βιταμίνη C, βιταμίνη D και ψευδάργυρος.



Σχετικά Άρθρα