ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα συμπληρώματα CaAKG πιθανώς να συμβάλλουν στην μακροζωία

16 Ιανουαρίου 2024, 09:00

images

Το CaAKG, ή άλφα-κετογλουταρικό άλας ασβεστίου, είναι μια μορφή AKG (άλφα- κετογλουταρικού)  που χρησιμοποιείται συχνά σε συμπληρώματα διατροφής. Το AKG είναι ένα μόριο που βρίσκεται στη φύση και είναι κρίσιμο για τις διάφορες μεταβολικές και σηματοδοτικές διαδικασίες και οδούς των κυττάρων μας. Για παράδειγμα, το AKG είναι βασικός συμμετέχων στο τρικαρβοξυλικό οξύ (TCA), γνωστό και ως κύκλος Krebs, που συνδέει τις περισσότερες κυτταρικές διεργασίες, όπως η παραγωγή ενέργειας, η σύνθεση και η αποδόμηση διαφόρων μορίων. Αυτός ο κύκλος είναι ο πυρήνας της λειτουργίας όλων των κυττάρων στον οργανισμό μας.

Το AKG είναι ένα από τα μόρια που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων φαρμάκων που σχετίζονται με τη γήρανση. Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες μελέτες για το AKG και τα αποτελέσματά του που σχετίζονται με τη μακροζωία, βασίζονται σε ζωικά μοντέλα, υποδηλώνοντας ότι τα συμπληρώματα AKG μπορεί να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής, να μειώσουν τη φλεγμονή και να έχουν προστατευτική επίδραση στο έντερο. Όσον αφορά τον αντίκτυπο του συμπληρώματος AKG στους ανθρώπους, οι σχετικές μελέτες είναι ελάχιστες.

Η συμπλήρωση με άλφα-κετογλουταρικό (AKG), προωθείται ως στρατηγική που μπορεί να είναι κλειδί για τη μακροζωία. Ωστόσο, τα περισσότερα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα συμπληρώματα αυτά θα ήταν αποτελεσματικά, προέρχονται από επιστημονικά πειράματα σε ζώα ή περιορισμένες μελέτες σε ανθρώπους.

Παλαιότερη μελέτη σε ανθρώπους σχετικά με τη λήψη συμπληρωμάτων CaAKG από το στόμα, περιελάμβανε 76 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με οστεοπενία, μια κατάσταση όπου η οστική πυκνότητα είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή λήψη συμπληρώματος CaAKG, αύξησε την οστική πυκνότητα κατά 1,6% σε σχέση την αρχική τιμή.

Όλες οι μελέτες των τελευταίων 10 τουλάχιστον ετών, έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα, με αποτέλεσμα τώρα οι ειδικοί γιατροί και διατροφολόγοι να μπαίνουν σε ανοιχτή συζήτηση για τη συστηματική σύσταση λήψης τέτοιων συμπληρωμάτων από τους πολίτες.

Σχετικά Άρθρα