ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα "σποράκια" που κάνουν την κουζίνα μας ξεχωριστή

27 Αυγούστου 2021, 10:00

images

Φασόλια, φακές, ρεβίθια, φάβα, κουκιά, αρακάς είναι τα όσπρια που οι Έλληνες συνηθίζουν να βάζουν κάθε εβδομάδα στο τραπέζι τους εδώ και εκατοντάδες χρόνια, συνθέτοντας με τον τρόπο αυτό την βάση της μεσογειακής διατροφής που έχει γίνει διάσημη σε όλο τον κόσμο.

Τα όσπρια έχουν μεγάλη θρεπτική αξία καθώς αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, αμινοξέων, φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων ενώ στα 100 γραμμάρια προϊόντος αποδίδουν περίπου 300 θερμίδες.

Οι ειδικοί συστήνουν να τρώμε τουλάχιστον δύο μερίδες όσπρια την εβδομάδα ενώ για όσους κάνουν χορτοφαγική διατροφή και απέχουν εντελώς από το κόκκινο κρέας πρέπει να υπάρχουν λίγα όσπρια καθημερινά στο τραπέζι τους. 

Ταυτόχρονα, τα όσπρια περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, ωφελούν το καρδιαγγειακό σύστημα και δίνουν στον οργανισμό ακόμα και ασβέστιο που περιμένουμε να λάβουμε μόνο από τα γαλακτοκομικά αλλά σε φυτική μορφή περιέχεται και σε αυτά τα τρόφιμα. Εξάλλου, ειδικά τα μαυρομάτικα φασόλια και οι φακές περιέχουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου που ωστόσο δεν είναι ίδιας διατροφικής αξίας με αυτόν που λαμβάνουμε από το κρέας.

Την υπερβολική κατανάλωση οσπρίων πρέπει να προσέχουν μόνο όσοι υποφέρουν από ευερέθιστο έντερο και ουρική αρθρίτιδα. Ενώ έχουν τα μέγιστα να ωφεληθούν οι υπερτασικοί καθώς τα τρόφιμα αυτά δεν περιέχουν νάτριο (αλάτι).


Σχετικά Άρθρα