ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα προβιοτικά είναι σύμμαχοι της εγκυμοσύνης

28 Δεκεμβρίου 2021, 09:00

images

Περίπου 85% των κυήσεων συνοδεύονται από ναυτία και έμετο, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο, συμπτώματα που ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τις εγκυμονούσες, οδηγώντας ενίοτε ακόμη και σε νοσηλεία. Ερευνητές στο UC Davis School of Medicine διαπίστωσαν ότι τα προβιοτικά βελτιώνουν σημαντικά τα συμπτώματα της ναυτίας, του εμέτου και της δυσκοιλιότητας που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nutrients.

Τι είναι, όμως, τα προβιοτικά; Τα προβιοτικά αναφέρονται ως «ωφέλιμα βακτήρια» που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το κίμτσι, το κεφίρ, το ξινολάχανο και το τέμπε, ενώ είναι διαθέσιμα και ως συμπληρώματα διατροφής.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, αυξάνονται, επιφέροντας πολλές σωματικές αλλαγές. Αυτές οι αυξήσεις μπορούν επίσης να αλλάξουν το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο πιθανότατα επηρεάζει τις λειτουργίες του πεπτικού συστήματος και προκαλεί ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο και δυσκοιλιότητα. Στόχος, λοιπόν, της έρευνας ήταν να συσχετίσει τα προβιοτικά με τη βελτίωση των συμπτωμάτων αυτών.

Η μελέτη διήρκεσε 16 ημέρες. Συνολικά 32 συμμετέχουσες λάμβαναν μια προβιοτική κάψουλα δύο φορές την ημέρα για έξι ημέρες και στη συνέχεια σταματούσαν την πρόσληψη για δύο ημέρες. Στη συνέχεια επανέλαβαν τον κύκλο. Οι συμμετέχουσες κράτησαν 17 καθημερινές παρατηρήσεις των συμπτωμάτων τους κατά τη διάρκεια της μελέτης, για συνολικά 535 παρατηρήσεις για να αξιολογήσουν οι ερευνητές στατιστικά.

Το πόρισμα των ερευνητών ήταν το εξής: η λήψη του προβιοτικού μείωσε σημαντικά τη ναυτία και τον έμετο. Οι ώρες ναυτίας (ο αριθμός των ωρών που οι συμμετέχουσες ένιωσαν ναυτία) μειώθηκαν κατά 16%. 

Παράλληλα, ο αριθμός των φορών που έκαναν εμετό μειώθηκε κατά 33%. Η πρόσληψη προβιοτικών βελτίωσε επίσης σημαντικά τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής, όπως κόπωση, κακή όρεξη και δυσκολία διατήρησης των φυσιολογικών κοινωνικών δραστηριοτήτων, όπως προέκυψε από ερωτηματολόγια. 

Επίσης βρέθηκε ότι τα προβιοτικά μειώνουν σημαντικά τη δυσκοιλιότητα. Οι συμμετέχουσες έδωσαν επίσης δείγματα κοπράνων πριν και κατά τη διάρκεια της μελέτης. Τα δείγματα αναλύθηκαν για να προσδιοριστεί ο τύπος και ο αριθμός των μικροβίων και τα διάφορα υποπροϊόντα της πέψης. Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως μια χαμηλή ποσότητα βακτηρίων που φέρουν ένα ένζυμο, που ονομάζεται υδρολάση χολικού άλατος, το οποίο παράγει χολικό οξύ για την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, συσχετίστηκε με περισσότερους εμετούς που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Τα προβιοτικά αυξάνουν τα βακτήρια που παράγουν υδρολάση χολικού άλατος, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί τα συμπληρώματα μείωσαν τα επίπεδα ναυτίας και εμέτου.

Ένα άλλο εύρημα ήταν ότι τα υψηλά επίπεδα των μικροβίων του εντέρου Akkermansia και A. muciniphila στην αρχή της μελέτης συσχετίστηκαν με περισσότερους εμετούς. Το προβιοτικό μείωσε σημαντικά την ποσότητα αυτών των συγκεκριμένων μικροβίων και επίσης μείωσε τον εμετό, όπως και τα επίπεδα βιταμίνης Ε, τα οποία  αυξήθηκαν μετά τη λήψη προβιοτικών.


Σχετικά Άρθρα