ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα παξιμάδια μάς χορταίνουν παρέχοντάς μας θρεπτικά συστατικά στη νηστεία

30 Απριλίου 2021, 08:00

images

Οι έρευνες αποκαλύπτουν πολυάριθμα οφέλη υγείας από τη νηστεία, ακόμη και αν δεν καταφέρετε να τη διατηρήσετε όλη τη Σαρακοστή ούτε κα ολόκληρη την Μεγάλη Εβδομάδα. Σήμερα όμως, η νηστεία τηρείται στο 99% των Ορθόδοξων σπιτιών. Και το παξιμάδι έχει παραδοσιακά την τιμητική του.

Μια από τις παγίδες όταν κάνουμε νηστεία, είναι η προσπάθεια να χορτάσουμε με τον λάθος τρόπο που δεν είναι άλλος από το να τρώμε ακατάπαυστα λευκό ψωμί και χαλβάδες. Οι διαιτολόγοι τονίζουν ότι στην περίοδο της νηστείας συνιστάται να καταναλώνουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, να χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο και φυσικά να εντάξουμε στο ημερήσιο διαιτολόγιό μας εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης, σιδήρου και ασβεστίου. Πρωτεΐνη μπορούμε να προσλάβουμε από τα θαλασσινά και από τα όσπρια.

Αλλά η πιο "έξυπνη" κίνηση της νηστείας είναι μία τροφή χορταστική, νόστιμη, πλούσια σε φυτικές ίνες και κάποια ποσά φυτικής έστω πρωτεΐνης. Και τι καλύτερο από το παξιμάδι ολικής άλεσης; Βάζοντας τα παξιμάδια, ειδικά τα κριθαρένια, στη διατροφή της νηστείας, μειώνουμε τις πιθανότητες για τσιμπολόγημα θερμιδογόνων τροφών και αποφεύγουμε να παχύνουμε. είτε τα προτιμήσουμε στο πρωινό με λίγο μέλι, είτε στο γεύμα με το ελαιόλαδο, είτε ακόμα ως πρόχειρο γεύμα σκέτο το απόγευμα με τον καφέ μας, το κριθαρένιο παξιμάδι είναι ιδανική τροφή.  Από διατροφική αξία, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (12,7 γρ /100γρ ) πρωτεϊνες (13,4 γρ/100γρ) και έχουν ελάχιστα λιπαρά και πολύ χαμηλό ποσοστό αλατιού. Είναι λοιπόν κατάλληλα για άτομα κάθε ηλικίας.

Και γιατί να το προτιμήσουμε από το ψωμί και τις απλές φρυγανιές; 

Επειδή το παξιμάδι λόγω της τραγανότητάς του χρειάζεται μεγαλύτερο χρόνο μάσησης από το ψωμί, και επιβραδύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το χρόνο του γεύματος μας. Και όσο περισσότερο μασάμε και αργούμε να καταπιούμε την τροφή, τόσο δίνουμε την δυνατότητα στον εγκέφαλο να αντιληφθεί τον κορεσμό και να στείλει τα ...σήματά του για να σταματήσουμε να τρώμε.

Σχετικά Άρθρα