ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα όσπρια μας κρατούν υγιείς και μας χαρίζουν νοστιμιά

21 Αυγούστου 2020, 16:00

images

Τα όσπρια είναι μία διατροφική ομάδα με μεγάλη θρεπτική αξία, πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης αλλά και φυτικών πρωτεϊνών. 

Οι μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών  που περιέχουν ειδικά οι φακές, βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου ενώ δημιουργούν και γρήγορο κορεσμό βοηθώντας μας να τρώμε πιο λίγο. Αυτά τα δύο σε συνδυασμό βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης ενώ σε συνδυασμό με το μαγνήσιο που περιέχουν, παρουσιάζεται και μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Σε ό,τι αφορά τις φυτικές πρωτεΐνες που περιέχονται στα όσπρια και ειδικά στις φακές, πρόκειται για όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, εκτός από τη μεθειονίνη. Όπως αναφέρουν οι Πίνακες Σύνθεσης Ελληνικών Τροφίμων του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, τα 100 γραμ. φακές περιέχουν 7,8 γραμ. πρωτεΐνη.

Ταυτόχρονα, οι φακές είναι πλούσιες σε διάφορες βιταμίνες, αλλά κυρίως στις πρωτεΐνες που ανήκουν στο σύμπλεγμα Β και αποτελούν πηγή ασβεστίου και σιδήρου, ο οποίος απορροφάται καλύτερα όταν συνδυάζεται με κάποια πηγή βιταμίνης C, β-καροτενίου, ή μηλικού οξέος που περιέχεται στο λευκό κρασί.


Σχετικά Άρθρα