ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα οφέλη του συνδυασμού πολυφαινολών και αμινοξέων

01 Φεβρουαρίου 2023, 16:00

images

Οι πολυφαινόλες είναι ενώσεις που υπάρχουν σε φυτικά τρόφιμα. Γεμάτες αντιοξειδωτικά, οι πολυφαινόλες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες που οδηγεί σε φλεγμονή. Επιπλέον, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου και να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι καρκίνοι.

H έρευνα για τις πολυφαινόλες είναι περιορισμένη, αλλά μια νέα μελέτη βοηθά τους ερευνητές να κατανοήσουν τον αντίκτυπο που έχουν αυτές οι ουσίες στη δημιουργία φλεγμονής. Ένα εντυπωσιακό εύρημα αποτελεί το γεγονός ότι η απλή προσθήκη γάλακτος στον καφέ σας μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή.

Ερευνητές από το τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης στη Δανία θέλησαν να διερευνήσουν τι συμβαίνει όταν οι πολυφαινόλες συνδυάζονται με πρωτεΐνες που βρίσκονται στα τρόφιμα. Αντικείμενο της μελέτης τους υπήρξε ένα ρόφημα καφέ με γάλα. Οι κόκκοι καφέ είναι γεμάτοι με πολυφαινόλες και το γάλα περιέχει πρωτεΐνες.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, εξέτασε πώς ανταποκρίθηκαν τα ανοσοκύτταρα όταν εκτέθηκαν σε συνδυασμό πολυφαινολών και αμινοξέων. Διαπίστωσαν ότι αυτά τα κύτταρα που εκτέθηκαν και στις δύο αυτές ουσίες ήταν δύο φορές πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φλεγμονής σε σύγκριση με τις πολυφαινόλες από μόνες τους.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές βελτίωσαν τις πιθανές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις των πολυφαινολών. «Οι πολυφαινόλες αντιδρούν εύκολα με τις πρωτεΐνες στα τρόφιμα και οι επιδράσεις στην ποιότητα των τροφίμων έχουν μελετηθεί σε κάποιο βαθμό, αλλά η συνέπεια στις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις των πολυφαινολών είναι άγνωστη, η οποία είναι σημαντική σε σχέση με την ανθρώπινη υγεία», δήλωσε η Marianne Nissen Lund, MSc από το τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Είναι η πρώτη φορά, εξ όσων γνωρίζω, που οι πολυφαινόλες που αντιδρούν με αμινοξέα εξετάζονται σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Το επόμενο βήμα είναι να διερευνηθούν οι επιπτώσεις στα ζώα».

Δεδομένων των πολυάριθμων οφελών των πολυφαινολών για την υγεία, η βιομηχανία τροφίμων και οι ερευνητές εργάζονται για την προσθήκη της σωστής ποσότητας πολυφαινολών για βέλτιστη ποιότητα.

«Δεδομένου ότι οι άνθρωποι δεν προσλαμβάνουν τόσες πολυφαινόλες, οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν πώς να συνδυάσουν πολυφαινόλες με πρωτεΐνες για να ενισχύσουν την απορρόφησή τους στο σώμα. Αυτή η μέθοδος έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της βελτίωσης των αντιφλεγμονωδών επιδράσεων των πολυφαινολών», εξήγησε η Nissen Lund.


Σχετικά Άρθρα