ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα οφέλη της Atlantic Diet στην καρδιαγγειακή υγεία

09 Φεβρουαρίου 2024, 16:00

images

Οι άνθρωποι που ακολούθησαν την Atlantic Diet, έναν παραδοσιακό τρόπο διατροφής σε περιοχές της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, μείωσαν τις πιθανότητές τους να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο, όπως έδειξε μια νέα μελέτη. H Atlantic Diet δίνει έμφαση στα εποχιακά, τοπικά, φρέσκα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, τα μη επεξεργασμένα δημητριακά, ολικής αλέσεως και το ψωμί ολικής αλέσεως, οι πατάτες, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, ψάρια και θαλασσινά, γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως γάλα και τυρί), το βοδινό, χοιρινό και κοτόπουλο, το ελαιόλαδο και το αγνό κρασί.

Το μεταβολικό σύνδρομο, είναι μια ομάδα 5 παραγόντων κινδύνου που μπορεί να οδηγήσουν σε διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλα προβλήματα υγείας. Ένα άτομο διαγιγνώσκεται με μεταβολικό σύνδρομο, εάν υπάρχουν 3 ή περισσότεροι από αυτούς τους παράγοντες:

Υψηλή γλυκόζη αίματος (σάκχαρο).

Υψηλή πίεση του αίματος (υπέρταση).

Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Μεγάλη περιφέρεια μέσης.

Χαμηλά επίπεδα HDL («καλής») χοληστερόλης στο αίμα και υψηλά επίπεδα της "κακής" LDL.

Συνολικά, τα άτομα που ακολουθούσαν τη συγκεκριμένη δίαιτα, είδαν βελτιώσεις στην περίμετρο της μέσης, στην παχυσαρκία στη μέση και στη χοληστερόλη HDL - αλλά όχι στην αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων ή τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας.

«Αυτή η μελέτη έδειξε οφέλη της [Atlantic Diet] για πολλαπλές πτυχές της υγείας, όπως τα επίπεδα χοληστερόλης, η αρτηριακή πίεση, ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα και η παχυσαρκία», δήλωσε ο Δρ Cheng-Han Chen, επεμβατικός καρδιολόγος και ιατρικός διευθυντής του Structural Heart Program στο Ιατρικό Κέντρο MemorialCare Saddleback στο Laguna Hills, Καλιφόρνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

«Αυτά τα αποτελέσματα δεν πρέπει να εκπλήσσουν καθώς η δίαιτα μοιάζει πολύ με την καλά μελετημένη και ευεργετική μεσογειακή διατροφή», δήλωσε ο ερευνητής. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open.

Σχετικά Άρθρα