ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα μυστικά για ένα πλούσιο χριστουγεννιάτικο γεύμα χωρίς υπερβολές

25 Δεκεμβρίου 2023, 09:00

images

Οι γιορτινές ημέρες δεν είναι ημέρες κατάλληλες για δίαιτα. Είμαστε χαλαροί, χαρούμενοι, μεταξύ φίλων και συγγενών και θέλουμε να χαρούμε τρώγοντας, πίνοντας και διασκεδάζοντας όλοι μαζί. Αλλά πόση διασκέδαση να βιώσει κάποιος αν είναι μεθυσμένος ή με πρησμένη κοιλιά από το πολύ φαγητό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει δύο βήματα;

Οι διαιτολόγοι είναι σαφείς. Δεν είναι ανάγκη να τα φάμε όλα σε ένα γεύμα ούτε σε μία ημέρα... Φαγητό θα υπάρχει και αύριο! Ας φάμε τόσο όσο μάς κάνει να νιώθουμε ωραία και όχι υπερβολικά ώστε να νιώθουμε άρρωστοι μόλις σηκωθούμε από το τραπέζι.

Οι γενικές οδηγίες για τα γιορτινά τραπέζια έχουν ως εξής:

- Γεμίζουμε ένα πιάτο με σαλάτα της προτίμησής μας και το τρώμε πρώτα ώστε να έχουμε μετριάσει την πείνα μας.

- Δεν μπερδεύουμε όλα τα κρέατα μαζί, Δεν τρώμε ταυτόχρονα και γαλοπούλα, και χοιρινό και μοσχάρι. Επιλέγουμε ένα ή δύο από τα κρέατα και παίρνουμε μισή μερίδα από το καθένα.

- Δεν γεμίζουμε συνεχώς το πιάτο. Τόσο στα καθιστά γεύματα όσο και τα buffet είναι σημαντικό λάθος να μην γνωρίζουμε στο τέλος πόσο φάγαμε. Για να έχουμε μία σαφή εικόνα της ποσότητας του φαγητού που καταναλώσαμε, σερβιριζόμαστε μία φορά βάζοντας στο πιάτο μας ό,τι θέλουμε να δοκιμάσουμε και τρώμε μόνον αυτό. Δεν βάζουμε λίγο- λίγο με αποτέλεσμα στο τέλος να μην ξέρουμε πόσο φάγαμε.

- Αν φάμε ρύζι δεν είναι ανάγκες να φάμε και πατάτες, και μακαρόνια και ψωμί. Ας επιλέξουμε ένα από όλα.

- Ας τρώμε αργά, μασώντας καλά την κάθε μπουκιά και συζητώντας με την παρέα γύρω μας. Έτσι δίνουμε στον εγκέφαλο το χρόνο να μάς "ειδοποιήσει" ότι χορτάσαμε.

- Να πιούμε το κρασί, τη μπύρα, το τσίπουρο ή το όποιο άλλο αλκοολιούχο προτιμάμε με το φαγητό μας αλλά χωρίς υπερβολές. Ας πιούμε τόση ποσότητα ώστε να νιώθουμε χαρούμενοι και όχι μεθυσμένοι.

- Να αποφύγουμε να δοκιμάσουμε όλα τα γλυκά που θα βγουν μετά το φαγητό. Ας δοκιμάσουμε 1 ή δύο σε μικρή ποσότητα. Ούτως ή άλλως θα έχουμε τη δυνατότητα αυτές τις ημέρες να φάμε πολλά γλυκά.

Σχετικά Άρθρα