ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα μπαχαρικά στην υπηρεσία της υγείας του ανθρώπου

12 September 2021, 09:00

images

Βιολόγοι του Πανεπιστήμιου Cornell προχώρησαν στην κατάταξη των μπαχαρικών με βάση την αντιμικροβιακή τους δράση. Η κατάταξη συμπεριέλαβε με σειρά προτεραιότητας το μπαχάρι, την κανέλα, το κύμινο, τους σπόρους σιναπιού, τον κόλιανδρο, το μοσχοκάρυδο, το κάρδαμο και το πιπέρι.

Τα οφέλη χρήσης του κόλιανδρου οφείλονται στο πλήθος των χημικών ενώσεων που περιέχει. Επίσης περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, C, E, K, β-καροτένιο, λουτεΐνη ζεαξανθίνη, κοριανδρόλη, λιπαρές ουσίες, πρωτεΐνες, κουμαρίνες, γλυκοζίτες φλαβονοειδών, ταννίνες, χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ και αλδεΰδη.

Τα φύλλα του είναι πλούσια σε φλαβονοειδή με αντιοξειδωτική δράση, όπως η κερκετίνη, η καμπεφερόλη, η ραμνετίνη και η επιγενίνη. Μάλιστα μαζί με την ρίγανη, το δενδρολίβανο, τον κουρκουμά, τη δάφνη, το βασιλικό και το σκόρδο ανήκει στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που δρουν κατά μικροοργανισμών γεγονός που τα καθιστά φυσικά συντηρητικά τροφίμων. Μάλιστα μελέτες του βοτάνου έχουν δείξει ότι περιέχει αντιοξειδωτικά τα οποία μπορούν να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν την αλλοίωση των τροφών αν καρυκευτούν μ’ αυτό το μπαχαρικό.

Οι σπόροι κόλιανδρου χρησιμοποιούνται ως διουρητικό και ως χωνευτικό, ενώ θεωρείται ότι έχουν και αποχρεμπτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες.

Σχετικά Άρθρα