ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα καρότα έχουν ανυπολόγιστη διατροφική αξία

21 Νοεμβρίου 2021, 09:00

images

Το καρότο περιέχει φυτικές ίνες το 80% των οποίων αποτελείται από κυτταρίνη. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, όπως η κυτταρίνη αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου, διευκολύνουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και συμβάλλουν στην καλή του υγεία. Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη θετική επίδραση του καρότου στην ανθρώπινη υγεία.

Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη μπορούν να καταναλώνουν καρότα, αφού πρόκειται για ένα τρόφιμο χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη με τις φυτικές ίνες τους να βοηθούν τόσο στην πρόληψη, όσο και στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου. Την ίδια ώρα, το κάλιο που περιέχουν σε μεγάλη συγκέντρωση τα καρότα, βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας των αρτηριών και της χαμηλής αρτηριακής πίεσης. 

Παράλληλα, μελέτες δείχνουν ότι η αντιοξειδωτική δράση ορισμένων ουσιών, όπως το λυκοπένιο και η α-τοκοφερόλη, από τα καρότα προστατεύουν κατά του επιθετικού καρκίνου του προστάτη. Μία μελέτη που έγινε σε καπνιστές, έδειξε ότι το β-καροτένιο είχε υψηλό αντιοξειδωτικό δυναμικό, προστατεύοντας τα λεμφοκύτταρα και συνεπώς προλαμβάνοντας τη λευχαιμία.

Τα καρότα περιέχουν πολλές ακόμα βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, που συμβάλλουν συνολικά στη διατήρηση της καλής υγείας. Είναι καλή πηγή βιταμινών C και E και περιέχουν ποσότητες μαγνησίου, ασβεστίου και σιδήρου.


Σχετικά Άρθρα