ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα έμβρυα αντιδρούν με εκφράσεις προσώπου στη διατροφή της εγκύου

23 September 2022, 07:00

images

Έμβρυα στη μήτρα, έδειξαν "δυσαρέσκεια" (παρακολουθούμενα με τρισδιάστατο υπέρηχο), αφού οι μητέρες τους έφαγαν λάχανο, αλλά χαμογέλασαν όταν εκείνες έφαγαν καρότα, σύμφωνα με νέα μελέτη σε περίπου 100 έγκυες γυναίκες και τα έμβρυά τους στην Αγγλία.

Η μελέτη προσφέρει μια σπάνια ματιά στο πώς τα έμβρυα ανταποκρίνονται στις γεύσεις σε πραγματικό χρόνο. Οι ερευνητές, έδωσαν στις συμμετέχουσες κάψουλες που περιείχαν τα δύο λαχανικά σε μορφή σκόνης. Συνολικά 35 γυναίκες κατανάλωναν το ισοδύναμο ενός μέτριου καρότου και 34 γυναίκες κατανάλωναν το ισοδύναμο 100 γραμμαρίων ψιλοκομμένο λάχανο. Οι υπόλοιπες 30 γυναίκες δεν κατανάλωναν κανένα από τα δύο.

Είκοσι λεπτά αργότερα, οι σαρώσεις με υπερήχους έδειξαν ότι τα περισσότερα από τα έμβρυα που ''εκτέθηκαν'' στη γεύση του λάχανου, έμοιαζαν να μορφάζουν, ενώ τα περισσότερα από όσα βρέθηκαν ''εκτεθειμένα'' στο καρότο, φάνηκαν να γελούν.

«Είμαστε οι πρώτοι που θα μπορούσαμε πραγματικά να δείξουμε σε υπερηχογράφημα τις εκφράσεις του προσώπου [του εμβρύου] σε σχέση με το φαγητό που μόλις κατανάλωσε η μητέρα», δήλωσε η Nadja Reissland, συν-συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής του Εργαστηρίου Έρευνας Εμβρύου και Νεογνών στο Πανεπιστήμιο Durham.

Προηγούμενη έρευνα, είχε δείξει ότι το αμνιακό υγρό που περιβάλλει ένα έμβρυο μπορεί να έχει διαφορετικές μυρωδιές ή γεύσεις, ανάλογα με τη διατροφή μιας εγκύου.

Μια μελέτη του 2001, διαπίστωσε επίσης ότι τα βρέφη που ''εκτέθηκαν'' στη γεύση των καρότων μέσω του αμνιακού υγρού ή του μητρικού γάλακτος , εμφάνισαν λιγότερες αρνητικές εκφράσεις προσώπου, σε αντίδραση σε δημητριακά με γεύση καρότου από τα βρέφη που δεν είχαν προηγουμένως ''εκτεθεί''. Ωστόσο,  η μελέτη εξέτασε τις αποκρίσεις των βρεφών μόνο εκτός της μήτρας.

Τα έμβρυα στη νέα έρευνα ήταν στην 32η με 36η εβδομάδα κύησης. (Μια μέση εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες από την τελευταία έμμηνο ρύση.)

Οι εικόνες υπερήχων, υποδηλώνουν αντιδράσεις παρόμοιες με εκείνες των παιδιών ή των ενηλίκων που γεύονται κάτι πικρό, δήλωσε η Reissland, αλλά δεν είναι γνωστό εάν τα έμβρυα βιώνουν πραγματικά συναισθήματα ή αντιπάθειες με παρόμοιο τρόπο.

Οι γκριμάτσες στους υπερήχους «μπορεί να είναι απλώς οι μυϊκές κινήσεις ως αντίδραση σε μια πικρή γεύση», είπε η Reissland. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι είναι γνωστό ότι τα έμβρυα παίρνουν εκφράσεις προσώπου. «Αν το δει κανείς από την 24η έως την 36η εβδομάδα κύησης, οι εκφράσεις τους γίνονται όλο και πιο περίπλοκες», κατέληξε η συγγραφέας.


Σχετικά Άρθρα