ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα βρασμένα και καβουρδισμένα φιστίκια μειώνουν αλλεργίες στα παιδιά

14 Ιανουαρίου 2023, 08:00

images

Η αλλεργία στα φιστίκια είναι μία από τις πιο κοινές τροφικές αλλεργίες, επηρεάζοντας περίπου 1,6 εκατομμύρια παιδιά, εκ των οποίων μόνο το 15% έως 20% θα ξεπεράσει μια αλλεργία στα φιστίκια μέχρι την ενηλικίωση. Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Clinical & Experimental Allergy, εξέτασε τις επιδράσεις της θερμότητας στην ανοσοαντίδραση των φιστικιών.

Για τη μελέτη, δόθηκαν στα 70 συμμετέχοντα παιδιά, ηλικίας 6-18 ετών, βρασμένα φιστίκια 12 ωρών για 12 εβδομάδες, βρασμένα φιστίκια 2 ωρών για 20 εβδομάδες και ψημένα φιστίκια για 20 εβδομάδες. Τα παιδιά έτρωγαν καθημερινά 12 φιστίκια.

«Το βράσιμο των φιστικιών μεταβάλλει τη δομή της πρωτεΐνης και τις αλλεργικές ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, αλλά διατηρεί την ικανότητά του να βοηθά στην οικοδόμηση ανοχής στην κατανάλωση φιστικιών», εξήγησε στο Healthline ο Luke Grzeskowiak, PhD, συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Κολέγιο Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Flinders στην Αδελαΐδα.

«Υποθέσαμε ότι η έναρξη της από του στόματος ανοσοθεραπείας με βρασμένο φιστίκι, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου αλλεργικών αντιδράσεων που μπορεί να είναι αρκετά συχνές στις πρώτες φάσεις της θεραπείας».

Για το σκοπό αυτό, ήταν σημαντικό τα  παιδιά να τρώνε τα βρασμένα φιστίκια πριν από τα ψημένα.

«Τα βρασμένα φιστίκια είναι λιγότερο αλλεργιογόνα από τα καβουρδισμένα φιστίκια», δήλωσε στο Healthline η Δρ Sonia Cajigal, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος στο St. Louis.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 80% των παιδιών, έπαψαν να έχουν ευαισθησία στα φιστίκια. «Το μεγαλύτερο συμπέρασμα από τη μελέτη είναι ότι από του στόματος ανοσοθεραπεία με τη χρήση βρασμένου κι στη συνέχεια καβουρδισμένου φιστικιού σε παιδιά αλλεργικά στα φιστίκια ,φάνηκε αποτελεσματική για την πρόκληση απευαισθητοποίησης στο 80% των συμμετεχόντων στη μελέτη και συσχετίστηκε με ένα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας, με μόνο το 4% των συμμετεχόντων να εμφανίζουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας», ανέφερε ο Grzeskowiak.

«Αυτά τα ευρήματα αυξάνουν την πιθανότητα ότι η συμπερίληψη βρασμένων φιστικιών ως μέρος της από του στόματος ανοσοθεραπείας, θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς της, αλλά αυτό απαιτεί επιβεβαίωση σε μια μεγαλύτερη οριστική κλινική δοκιμή».


Σχετικά Άρθρα