ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα άτομα με σοβαρή υπέρταση πρέπει να πίνουν μόνο 1 φλιτζάνι καφέ ημερησίως

04 Ιανουαρίου 2023, 10:00

images

Μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με σοβαρή υπέρταση που πίνουν περισσότερο από ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα, μπορεί να διπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ και πράσινου τσαγιού την ίδια ημέρα, δεν συσχετίστηκε με αύξηση του κινδύνου θανάτου που σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις σε οποιαδήποτε μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, παρότι και τα δύο ροφήματα περιέχουν καφεΐνη.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων υποστηρίζει ότι ένα φλιτζάνι πράσινο ή μαύρο τσάι έχει 30 έως 50 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης, ενώ ένα φλιτζάνι καφέ έχει περίπου 80 έως 100 χιλιοστόγραμμα. Σημειώνεται ότι σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση, θεωρείται η πίεση τουλάχιστον 160/100 mm Hg.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association, εξέτασε περισσότερους από 6.570 άνδρες και περισσότερες από 12.000 γυναίκες, ηλικίας 40 έως 79 ετών κατά την έναρξη της έρευνας.

Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από τη συνεργατική μελέτη κοόρτης της Ιαπωνίας για την αξιολόγηση του κινδύνου καρκίνου, ενώ τα δεδομένα προήλθαν από εξετάσεις υγείας και ερωτηματολόγια.

Κατά τη διάρκεια σχεδόν 19 ετών παρακολούθησης, οι ερευνητές κατέγραψαν 842 καρδιαγγειακούς θανάτους. Η ανάλυσή τους απέδειξε ότι η κατανάλωση δύο ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ την ημέρα, συσχετίστηκε με διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις σε άτομα με σοβαρή υπέρταση από εκείνους που δεν έπιναν καφέ.

Διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ την ημέρα ή πράσινου τσαγιού, δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις σε όλες τις κατηγορίες αρτηριακής πίεσης.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης δύο ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ καθημερινά και της θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις μεταξύ ατόμων με σοβαρή υπέρταση», δήλωσε ο Δρ Hiroyasu Iso, MPH, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Παγκόσμιας Πολιτικής Υγείας, Γραφείο Διεθνούς Συνεργασίας για την Υγεία,  Εθνικό Κέντρο Παγκόσμιας Υγείας και Ιατρικής στο Τόκιο.




Σχετικά Άρθρα