ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα 6 υγιεινά τρόφιμα που νικούν τις καρδιαγγειακές παθήσεις

10 Ιουλίου 2023, 10:00

images

Μία μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές του Πανεπιστημίου McMaster και του Hamilton Health Sciences στο Population Research Health Institute (PHRI) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανεπαρκής κατανάλωση 6 βασικών τροφών συνδυαστικά σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD) στους ενήλικες.

Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά, είναι το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών. Η μελέτη οδήγησε επίσης στο συμπέρασμα ότι μία υγιεινή διατροφή μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως η συμπερίληψη μέτριων ποσοτήτων δημητριακών ολικής αλέσεως ή μη επεξεργασμένου κρέατος. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο European Heart Journal.

Οι ερευνητές άντλησαν τη βαθμολογία δίαιτας από τη συνεχιζόμενη, μεγάλης κλίμακας παγκόσμια μελέτη Prospective Urban and Rural Epidemiological (PURE) του PHRI, και στη συνέχεια το επανέλαβαν σε 5 ανεξάρτητες μελέτες για τη μέτρηση των αποτελεσμάτων υγείας σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου και σε άτομα με ή χωρίς προηγούμενη καρδιαγγειακή νόσο.

"Οι άλλες βαθμολογίες δίαιτας συνδύαζαν τρόφιμα που θεωρούνται επιβλαβή - όπως επεξεργασμένα και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα- με τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά που πιστεύεται ότι προστατεύουν την υγεία μας", δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Andrew Mente, επίκουρος καθηγητής στο McMaster's Department of Health Research Methods, Evidence and Impact.

"Υπάρχει μια αυξανόμενη εστίαση στην υψηλότερη κατανάλωση προστατευτικών τροφών για την πρόληψη ασθενειών. Εκτός από τις μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων, οι ερευνητές έδειξαν ότι το μέτρο είναι το κλειδί στην κατανάλωση φυσικών τροφών", σημείωσε.

"Μέτριες ποσότητες ψαριών και γαλακτοκομικών συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητας. Τα ίδια αποτελέσματα για την υγεία μπορούν να επιτευχθούν με μέτρια κατανάλωση δημητριακών και κρέατος - αρκεί να είναι μη επεξεργασμένα δημητριακά ολικής αλέσεως και μη επεξεργασμένα κρέατα".

Τέλος, το PURE Healthy Diet Score συνιστά μία μέση ημερήσια πρόσληψη: Φρούτα σε 2 έως 3 μερίδες, λαχανικά σε 2 έως 3 μερίδες, ξηρούς καρπούς σε 1 μερίδα και γαλακτοκομικά σε 2 μερίδες. Η βαθμολογία περιλαμβάνει επίσης 3 έως 4 μερίδες οσπρίων και 2 έως 3 μερίδες ψαριού εβδομαδιαία. Τα πιθανά υποκατάστατα περιλάμβαναν δημητριακά ολικής αλέσεως σε 1 μερίδα ημερησίως και μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας ή πουλερικά σε 1 μερίδα ημερησίως.



Σχετικά Άρθρα