ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συμβουλές για να αποφύγετε την αύξηση βάρους στις γιορτές

31 Δεκεμβρίου 2023, 09:00

images

Υπολογίζεται ότι οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε την ημέρα των Χριστουγέννων και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς είναι γύρω στις 6000, δηλαδή 3500-4000 θερμίδες περισσότερες από όσες χρειαζόμαστε. Αυτό σημαίνει ότι είναι εύκολο να παρατηρήσετε αύξηση του βάρους σας. Σύμφωνα με το Weight Loss Resources, το πρόβλημα είναι ότι, αν δεν κάνετε δίαιτα για να χάσετε τα περιττά κιλά των Χριστουγέννων (ή οποιωνδήποτε άλλων εορτών), δεν πρόκειται να τα «ξεφορτωθείτε» έτσι εύκολα.

Φυσικά, δεν συνιστάται να μετράτε και να αξιολογείτε τις θερμίδες πριν από κάθε γεύμα ή να αποκλείσετε από τη διατροφή σας τα εορταστικά φαγητά εκείνων των ημερών. Ακολουθούν οι συμβουλές της διαιτολόγου Juliette Kellow που θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε χριστουγεννιάτικο φαγητό και ποτό χωρίς τύψεις.

1.  Μην τρώτε υπερβολικά από ευγένεια

Όλοι γνωρίζουμε αυτό το συναίσθημα: έχουμε χορτάσει, αλλά οι οικοδεσπότες μας επιμένουν να φάμε κι άλλο, και, για να μην φανεί ότι δεν εκτιμάμε την προσπάθειά τους ή ότι δεν μείναμε ευχαριστημένοι από το φαγητό, ενδίδουμε. Για αυτό, πρέπει να βρείτε έναν καλό τρόπο για να σταματήσετε να τρώτε, χωρίς να φανείτε αγενείς.

2.  Φάτε πριν πάτε στο τραπέζι

Το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να λιμοκτονήσετε πριν από ένα Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Εάν πεινάτε πολύ πριν βγει ο μπουφές, θα δυσκολευτείτε πραγματικά να αντισταθείτε στο να γεμίσετε το πιάτο σας.

3.  Μην ψωνίσετε πολύ νωρίς

Μην μπείτε στον πειρασμό να προμηθευτείτε πάρα πολλά εορταστικά φαγητά στις αρχές του Δεκεμβρίου - η πιθανότητα να τα φάτε πριν τα Χριστούγεννα είναι τεράστια. Αυτό είναι διπλός κίνδυνος, γιατί θα πρέπει να τα φάτε όλα ξανά όταν αγοράσετε περισσότερα για τα Χριστούγεννα.

4. Συνταγές με λίγες θερμίδες

Αν σας αρέσει να φτιάχνετε τις δικές σας γλυκές λιχουδιές, όπως χριστουγεννιάτικο κέικ, γιορτινό κορμό ή πίτες, ψάξτε στο Διαδίκτυο ή σε βιβλία για συνταγές με λιγότερες θερμίδες.

Συχνά είναι τόσο απλό όσο η αντικατάσταση συστατικών για άλλα με χαμηλότερες θερμίδες. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε μαρμελάδα με μειωμένη ζάχαρη στα παντεσπάνια, ζελέ χωρίς ζάχαρη, φρούτα κονσέρβας αντί για σιρόπι, φτιάξτε την κρέμα χρησιμοποιώντας αποβουτυρωμένο γάλα και διακοσμήστε με κρέμα χαμηλών λιπαρών.  



Σχετικά Άρθρα