ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συμβουλές για ασφαλή έκθεση στον ήλιο και παραγωγή βιταμίνης D

14 Μαΐου 2023, 08:00

images

Η βιταμίνη D είναι το δώρο του ήλιου στον οργανισμό μας. Όταν εκτίθεται το δέρμα σε υπεριώδεις ακτίνες Β (UVB), η ένωση 7-δεϋδροχοληστερόλη στο δέρμα απορροφάται από τις ακτίνες και τις μετατρέπει σε προβιταμίνη D3. Μέσα σε αρκετές ώρες, το σώμα μετατρέπει την προ-βιταμίνη D3 σε βιταμίνη D3.

Ο οργανισμός έχει μια εντυπωσιακή ικανότητα να παράγει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης D3. Σύμφωνα με έρευνες, οι ακτίνες UVB είναι το καλύτερο συστατικό για να θρέψει την παραγωγή αυτού του βασικού θρεπτικού συστατικού από το σώμα.

Πολλοί παράγοντες διαδραματίζουν ρόλο στην ικανότητά μας να συλλαμβάνουμε τις ακτίνες UVB και να παράγουμε βιταμίνη D. Η μελάγχρωση του δέρματός μας, η εποχή, η χρήση αντηλιακού, η ώρα της ημέρας, τα ρούχα, το υψόμετρο και το γεωγραφικό πλάτος επηρεάζουν την απορρόφηση των ακτίνων του ήλιου από το δέρμα.

Τα παρακάτω αποτελούν μερικές συμβουλές για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη απορρόφηση του ήλιου, σύμφωνα με ερευνητές:

Βγείτε σε εξωτερικούς χώρους. Περνώντας 20–40 λεπτά στον ήλιο τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, ανάλογα με την ώρα της ημέρας, το χρώμα του δέρματος, το υψόμετρο και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την απορρόφηση του δέρματος.

Ηλιοφάνεια το χειμώνα. Η παραμονή έξω για μεγαλύτερες περιόδους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ειδικά για περιοχές πιο μακριά από τον ισημερινό, μπορεί να είναι πιο ευεργετική.

Καταμεσήμερο. Το να λαμβάνετε πολύ ή πολύ λίγο ήλιο είναι ανθυγιεινό. Η καλύτερη ώρα για να εκτεθείτε στις ακτίνες UVB είναι στις 12:00 μ.μ., αλλά ενέχει επίσης το μεγαλύτερο κίνδυνο για ηλιακά εγκαύματα.

Μέγιστη ακτινοβολία το μεσημέρι. Το δέρμα μπορεί να παράγει πολύ λίγη βιταμίνη D 3 πριν από τις 10 π.μ. και μετά τις 3 μ.μ., ακόμη και το καλοκαίρι. Το φως του ήλιου νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα, μοιάζει με το φως του ήλιου του χειμώνα λόγω της γωνίας του ήλιου.

Αφαιρέστε όσα ρούχα μπορείτε. Εκθέστε όσο περισσότερο δέρμα είναι ασφαλές και κατάλληλο για να αυξήσετε την απορρόφηση της UVB. Ωστόσο, ακόμη και η έκθεση μόνο του προσώπου και των χεριών - το 5% του σώματος - θα αυξήσει τα επίπεδα βιταμίνης D3 .

Έξω από το τζάμι. Μην ξεγελιέστε από τη ζεστασιά του ήλιου που έρχεται από ένα παράθυρο. Το τυπικό γυαλί παραθύρου μπλοκάρει όλη την ακτινοβολία UVB. Επομένως, η έκθεση του δέρματος στο ηλιακό φως που περνά από γυαλί, πλεξιγκλάς και πλαστικό δεν θα αυξήσει τα επίπεδα βιταμίνης D3.

Ποτέ πάρα πολύ. Μην ανησυχείτε για την τοξικότητα της βιταμίνης D. Είναι εντυπωσιακό ότι το σώμα δεν θα παράγει πάρα πολλή βιταμίνη D — ανεξάρτητα από το πόση ηλιακή ακτινοβολία απορροφά .




Σχετικά Άρθρα