ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συμβουλές διατροφής όταν είμαστε καλεσμένοι για φαγητό βράδυ

15 Αυγούστου 2021, 06:00

images

Δεν είναι λίγες οι φορές που σπάμε τη διατροφή μας όταν έχουμε κάπου να πάμε για φαγητό, είτε σε πάρτι, είτε σε τραπέζι, είτε σε κάποια ταβέρνα με μπόλικο φαγητό, ποτό, μεζέδες.

Φυσικά, αυτό δεν απαγορεύεται στη διατροφή μας, όμως αν θέλουμε να προσέξουμε τις θερμίδες τις οποίες θα καταναλώσουμε και να μην μετανιώνουμε μετά, υπάρχουν τρόποι που θα μας βοηθήσουν.

Η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος και λέκτορας κλινικής διαιτολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Δρ. Έλενα Χατζημπέη, σε δηλώσεις στο YgeiaWatch μας δίνει συμβουλές ώστε να περιορίσουμε την υπερβολική κατανάλωση θερμίδων  όταν είμαστε καλεσμένοι με οδηγίες και ιδέες γευμάτων για το πως να αρχίσουμε την ημέρα μας καθώς και το  πως να συμπεριφερόμαστε στο τραπέζι.

Προτού πάμε για φαγητό

Καλό θα είναι να ξεκινήσουμε τη μέρα μας με ένα καλό πρωινό π.χ. 1 φλιτζάνι ημιάπαχο γάλα ή γιαούρτι με βρώμη και σπόρους ή δημητριακά πρωινού χαμηλά σε ζάχαρη ή με 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως, αυγό και τυρί.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το μεσημεριανό γεύμα, απλά να προτιμήσουμε κάτι πιο ελαφρύ, όπως βραστά λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, μανιτάρια, καρότα, κολοκύθια κ.ά. ) με 1 κουταλιά της σούπας (κ.σ.) ελαιόλαδο και 1-2 φέτες ψωμί, λαδερά φασολάκια ή μπάμιες (μαγειρεμένα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο ανά μερίδα, και ντοματοχυμό) με 1 -2 φέτες ψωμί,  ή 1- 1,5 φλιτζάνι μακαρόνια με ντομάτα και 2 κ.σ. τρίμμα, ή σαλάτα με αυγό και πατάτα.

Επίσης, δεν πρέπει να παραβλέπουμε τα ενδιάμεσα γεύματα (δεκατιανό και απογευματινό)

π.χ. φρούτο, γιαούρτι, παξιμάδι, αμύγδαλα

Καλό θα είναι επίσης να πιούμε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας (τουλάχιστον 6 ποτήρια)

«Θα πρέπει να σχεδιάσουμε από πριν τι θα φάμε ούτως ώστε να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση. Τα οπτικά ερεθίσματα του περιβάλλοντος υπερνικούν τους εσωτερικούς αμυντικούς μηχανισμούς. Σε περίπτωση που φάτε περισσότερο από όσο θα έπρεπε δεν χρειάζεται να πεινάσετε  την επόμενη ημέρα. Θα επιλέξετε να φάτε κάτι πιο ελαφρύ το μεσημέρι», αναφέρει η Δρ. Χατζημπέη.

Συμπεριφορά γύρω από το τραπέζι…

Όσον αφορά την συμπεριφορά στο τραπέζι, επισημαίνει ότι θα πρέπει να σερβίρουμε στο πιάτο μας την ποσότητα του φαγητού που πρόκειται να καταναλώσουμε, να αποφύγουμε τα πολλά ορεκτικά και να δώσουμε προσοχή στη σαλάτα και στο κυρίως πιάτο.

«Απέφυγε να ξαναγεμίσεις το πιάτο σου.  Απέφυγε να ‘τσιμπάς’ με το χέρι από τα άλλα πιάτα που βρίσκονται μπροστά σου. Μην πιέζεσαι από τα άτομα που σου προσφέρουν επιπλέον φαγητό ή σου ζητούν να δοκιμάσεις κάτι που δεν θέλεις. Μπορείς να τους αρνηθείς πολύ ευγενικά», τονίζει.

Επίσης, αναφέρει ότι εάν θα πιούμε να προτιμήσουμε την κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού (120ml) που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, αντί για άλλα αλκοολούχα ποτά.

«Απέφυγε τα γλυκά μετά το φαγητό. Όταν σερβιριστούν τα γλυκά και επιθυμείς να φας, περίμενε απλά να περάσουν 15 – 20 λεπτά. Το πιθανότερο να μην καταναλώσεις εφόσον η επιθυμία μειώνεται ή εξαφανίζεται», σημειώνει.

Της Χριστίνας Χρστοφόρου

Σχετικά Άρθρα