ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σύκο: Άλλο ένα "φάρμακο" της φύσης γνωστό από την αρχαιότητα

02 September 2022, 16:00

images

Οι Αρχαίοι Έλληνες, πίστευαν ότι ήταν θεϊκής προέλευσης και τα προσέφεραν στα συμπόσια και τις γιορτές. Οι δε αρχαίοι Αιγύπτιοι, τα προσέφεραν στους θεούς τους, ως δώρο, για να εισακουστούν οι προσευχές τους. Το σύκο, ο καρπός του "καταραμένου δέντρου" κατά την Καινή Διαθήκη, είναι ένας καρπός όλο νοστιμιά και θρεπτικά συστατικά.

Από άποψη θρεπτικής αξίας, ένα σύκο αποδίδει 37 θερμίδες, προσφέρει το 2,5% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης καλίου, το 2%  μαγνησίου και το 1% σιδήρου και ασβεστίου. Την ίδια ώρα, τα σύκα είναι καλή πηγή βιταμίνης Κ, έχουν πολλές φυτικές ίνες που κάνουν καλό στο έντερο και μάλιστα το φρούτο αυτό θεωρείται κατάλληλο για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Εξάλλου, όπως έχουν δείξει έρευνες, το εκχύλισμα σύκου μπορεί να μειώσει υπό προϋποθέσεις την αρτηριακή πίεση (τουλάχιστον στα πειραματόζωα), ενώ βοηθά και στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου. Εξάλλου, το σύκο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, είτε το καταναλώνουμε φρέσκο, είτε αποξηραμένο και έχει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές δράσεις.


Σχετικά Άρθρα