ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σύκα: Η γεύση και το άρωμα του καλοκαιριού

20 Αυγούστου 2021, 09:00

images

Νόστιμα φρέσκα φρούτα του καλοκαιριού, αποξηραμένα για όλες τις εποχές, σε μαρμελάδα για υπέροχα πρωινά γεύματα, τα σύκα είναι μια υπερτροφή γνωστή από τα αρχαία χρόνια.

"Σπουδαίο αλλά υποτιμημένο συστατικό της κουζίνας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους" τα χαρακτηρίζει ο Δρ Christopher Gardner καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Stanford. Όπως τονίζει, ένα μέτριο σύκο έχει 37 θερμίδες, και μάς παρέχει το 2,5% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΔ) καλίου, 2% μαγνησίου, 1% σιδήρου και ασβεστίου. Αντιστοίχως, μια μερίδα από έξι αποξηραμένα σύκα παρέχουν 125 θερμίδες και υψηλότερες ποσότητες μαγνησίου (8%), καλίου (7%), ασβεστίου (6%) και σιδήρου (6%).

Επίσης τα σύκα είναι πλούσια σε σάκχαρα και φυτικές ίνες και έτσι αποτελούν την καλύτερη λύση μαζί με τα δαμάσκηνα καλή λειτουργία του εντέρου χωρίς χημικά φάρμακα. Και έρευνες μικρής κλίμακας σε πειραματόζωα έδειξαν ότι το εκχύλισμα σύκου βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Όσο για την ρύθμιση και γενικά τα επίπεδα του σακχάρου οι πληροφορίες είναι κάπως συγκεχυμένες... Παραδοσιακά τα σύκα δεν θεωρούνται κατάλληλα για άτομα με διαβήτη - ειδικά δε τα αποξηραμένα είναι μάλλον απαγορευτικά-. Αλλά πιο σύγχρονες μελέτες προτείνουν το εκχύλισμα του φρέσκου σύκου ως αποτελεσματικό στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου. 

Είναι προτιμότερο ως εκ τούτου, τα άτομα με διαβήτη να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους για το θέμα αυτό ώστε να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Αντιθέτως, τα άτομα με αυξημένη χοληστερίνη δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν και μπορούν να καταναλώνουν ελεύθερα τα σύκα όπως άλλωστε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν 0% περιεκτικότητα σε λίπη.


Σχετικά Άρθρα