ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σωτήριο για την υγεία μας το ελαιόλαδο

05 Μαρτίου 2023, 08:00

images

Nέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ελαιόλαδο είναι ένας διατροφικός θησαυρός. Μάλιστα, όπως εξηγούν οι ερευνητές, τα οφέλη του συνδέονται με το ελαϊκό οξύ που αποτελεί περίπου το 70% με 80% της σύνθεσής του.

Ερευνητές από τις Σχολές Φαρμακευτικής και Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το συστατικό αυτό του ελαιολάδου, περιέχει ιδιότητες που συμβάλλουν στην πρόληψη διαφόρων ειδών καρκίνου και της Νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά και στη μείωση της "κακής" χοληστερόλης.

Οι ερευνητές, σε συνεργασία με ειδικούς από το νοσοκομείο Costa del Sol, εξηγούν στη δημοσίευση της μελέτης τους ότι το ελαϊκό οξύ παράγεται στην πραγματικότητα από τη διατροφή και η σύνθεση πραγματοποιείται στο ίδιο το σώμα. Ως εκ τούτου, είναι το πιο άφθονο μονοακόρεστο λιπαρό οξύ στην ανθρώπινη διατροφή και το κυριότερο στο κυκλοφορικό σύστημα.

Το ελαϊκό οξύ χρησιμεύει ως  βασικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του, είναι οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, ενώ έχει και την ικανότητα να αναστέλλει την έκφραση πρωτεϊνών που συνδέονται με τη μεταφορά χοληστερόλης. Ακόμα και η ελαιολαιθανολαμίδη, ένα παράγωγο του ελαϊκού οξέος, παρουσιάζει στοιχεία που δείχνουν ότι συμπυκνώνει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. 

Ως εκ τούτου, είναι σημαντική η χρήση ωμού ελαιολάδου στην καθημερινή διατροφή μας με τρόπο που να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα λίπη από αυτό και όχι από πηγές ζωικών.

Σχετικά Άρθρα