ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σωστή διατροφή για πιο "νεανικές" αρτηρίες

21 Ιουλίου 2020, 09:00

images

Η διατροφή μπορεί να επισπεύσει ή να επιβραδύνει σημαντικά την γήρανση των αρτηριών σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Το "μυστικό" βρίσκεται σε μια ένωση που παράγεται στο έντερο από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Η ένωση αυτή κάνει κακό στις αρτηρίες και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών. Αυτό αναφέρεται στη νέα εργασία που δημοσιεύτηκε ήδη στο περιοδικό Hypertension της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. 

Μάλιστα τα νέα επιστημονικά δεδομένα θεωρείται ότι θα συμβάλουν στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο επέρχεται το γήρας στο καρδιαγγειακό μας σύστημα, όπως αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης Δρ Vienna Brunt, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Ολοκληρωμένης Φυσιολογίας.

Αυτός είναι ο μηχανισμός με τον οποίο γερνούν οι αρτηρίες μας 

Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης, όπως τα αυγά ή το κρέας, τα βακτήρια του εντέρου ξεκινούν να μεταβολίζουν τα αμινοξέα L-καρνιτίνη και χολίνη, παράγοντας ένα μεταβολικό υποπροϊόν που ονομάζεται τριμεθυλαμίνη, το οποίο εν συνεχεία μετατρέπεται σε  Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (TMAO) από το ήπαρ και διαχέεται στο αίμα.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα με υψηλά επίπεδα TMAO στο αίμα έχουν πάνω από τις διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο καθώς και μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. 

Στη νέα έρευνα, η επιστημονική ομάδα εξέτασε το αίμα και την αρτηριακή υγεία 101 ηλικιωμένων και 22 νέων συμμετεχόντων και διαπίστωσε πως τα επίπεδα TMAO αυξάνονται σημαντικά με την ηλικία. Και οι ενήλικες με υψηλότερα επίπεδα TMAO είχαν σημαντικά χειρότερη αρτηριακή λειτουργία και παρουσίαζαν εντονότερα σημάδια οξειδωτικού στρες.

Σχετικά Άρθρα