ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στις γυναίκες η καλή διατροφή ταυτίζεται με περισσότερα χρόνια ζωής

05 Αυγούστου 2022, 09:00

images

Οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερο από τους άνδρες, αλλά συνήθως έχουν υψηλότερα ποσοστά ασθένειας. Τώρα, νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια δείχνει ότι αυτά τα υψηλότερα ποσοστά ασθενειών μπορούν να βελτιωθούν με μια καλύτερη διατροφή.

«Η ιδέα είναι ότι οι άνδρες παθαίνουν πολλές από τις ασθένειες που τείνουν να είναι θανατηφόρες, αλλά οι γυναίκες παθαίνουν αυτές τις ασθένειες λιγότερο συχνά ή αργότερα στη ζωή τους», είπε ο Billy R. Hammond, καθηγητής στο Franklin College στο τμήμα Τεχνών και Επιστημών της Ψυχολογίας του προγράμματος Συμπεριφορικών και Εγκεφαλικών Επιστημών, και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Για παράδειγμα, από όλες τις υπάρχουσες περιπτώσεις εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και άνοιας στον κόσμο, τα 2/3 είναι γυναίκες».

Η μελέτη, η οποία ανασκόπησε και ανέλυσε δεδομένα από προηγούμενες μελέτες, παρουσίασε λεπτομερείς εκφυλιστικές καταστάσεις, από αυτοάνοσες ασθένειες έως άνοια, τις οποίες οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σε μεγαλύτερα ποσοστά από τους άνδρες. "Εάν μετρήσετε όλες τις αυτοάνοσες ασθένειες συλλογικά, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80%. Έτσι, λόγω αυτής της ευπάθειας, που συνδέεται άμεσα με τη βιολογία, οι γυναίκες χρειάζονται επιπλέον προληπτική φροντίδα", ανέφερε ο Hammond.

Ένας από τους λόγους αυτής της ευπάθειας έχει να κάνει με τον τρόπο που οι γυναίκες αποθηκεύουν βιταμίνες και μέταλλα στον οργανισμό τους. Ο Hammond επισημαίνει ότι οι γυναίκες έχουν, κατά μέσο όρο, περισσότερο σωματικό λίπος από τους άνδρες. Το σωματικό λίπος χρησιμεύει για την αποθήκευση βιταμινών και μετάλλων, γεγονός που δημιουργεί μια χρήσιμη δεξαμενή για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή η διαθεσιμότητα, ωστόσο, σημαίνει ότι είναι λιγότερα διαθέσιμα για τον αμφιβληστροειδή και τον εγκέφαλο, θέτοντας τις γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο για εκφυλιστικά προβλήματα.

Η διαιτητική πρόσληψη χρωστικών καροτενοειδών δρουν ως αντιοξειδωτικά για τον άνθρωπο. Δύο συγκεκριμένα καροτενοειδή, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, βρίσκονται σε συγκεκριμένους ιστούς του ματιού και του εγκεφάλου και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν άμεσα τον εκφυλισμό του κεντρικού νευρικού συστήματος.

«Άνδρες και γυναίκες τρώνε περίπου την ίδια ποσότητα από αυτά τα καροτονοειδή, αλλά οι απαιτήσεις για τις γυναίκες είναι πολύ υψηλότερες», τόνισε ο Hammond.

"Τα στοιχεία της δίαιτας επηρεάζουν τον εγκέφαλο, από πράγματα όπως η προσωπικότητα μέχρι ακόμα και η αντίληψή μας για τον εαυτό μας. Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι συνειδητοποιούν πολύ καλά τη βαθιά επίδραση που έχει η δίαιτα βασικά στο ποιοι είναι, στη διάθεσή τους, ακόμη και στην τάση τους για θυμό. 

Και τώρα φυσικά αυτό επεκτείνεται στο μικροβίωμα και στα βακτήρια που συνθέτουν το έντερό σας - όλα αυτά τα συστατικά συνεργάζονται για να δημιουργήσουν τα δομικά στοιχεία που συνθέτουν τον εγκέφαλό μας και τους νευροδιαβιβαστές που μεσολαβούν στη χρήση του", κατέληξε.


Σχετικά Άρθρα