ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σταφύλια: Τα φρούτα του φθινοπώρου με την υψηλή διατροφική αξία

01 Οκτωβρίου 2021, 10:00

images

Το σταφύλι αναφέρεται στα έπη του Ομήρου και το βλέπουμε σε αγγεία και τοιχογραφίες σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο. Οι κύριες ποικιλίες σταφυλιού είναι η ευρωπαϊκή (Vitis vinifera), οι βορειο – αμερικάνικες (Vitis labrusca και Vitis rotunndifolia ) και κάποιες γαλλικές παραλλαγές. Σε Ελλάδα και Κύπρο υπάρχουν διάφορες ποικιλίες που διαχωρίζονται με βάση το χρώμα, λευκό, κόκκινο και μαύρο.

Σε ό,τι αφορά τη διατροφική του αξία, τα 100 γραμ. σταφυλιού μάς δίνουν μόλις 60 kcal. Το φρούτο αυτό είναι εξαιρετικά θρεπτικό και ωφέλιμο για την υγεία μας καθώς έχει βιταμίνες Α,  Β και C και μεταλλικά στοιχεία όπως είναι το ασβέστιο, ο φώσφορος, το κάλιο και ο σίδηρος.

Επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν την προστατευτική δράση του σταφυλιού και των παραγωγών του ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου, λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών της ομάδας των φλαβονοειδών που περιέχουν και φαίνεται να συντελούν στη πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου (του μαστού, του παχέος εντέρου, του δέρματος και του ήπατος). Έχει αναφερθεί εξάλλου ότι τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στο κουκούτσι του σταφυλιού, μειώνουν τη χοληστερίνη και βοηθούν στην πρόληψη καρδιοαγγειακών.

Το σταφύλι έχει υψηλή διατροφική αξία είτε καταναλωθεί φρέσκο, είτε ως σταφίδα, είτε ως μουσταλευριά, είτε βέβαια ως κρασί. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ωστόσο, το φρέσκο έχει όλα θα θρεπτικά συστατικά που αναφέραμε ενώ όσο το φρούτο υποβάλλεται σε επεξεργασία, μειώνονται τα θρεπτικά συστατικά του.

Σχετικά Άρθρα