ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σπουδαίας διατροφικής αξίας η ταπεινή φακή

17 Απριλίου 2020, 09:00

images

Οι νερόβραστες φακές σε απλή σούπα ή φακόρυζο ή ακόμα και ως συστατικό σαλάτας, χαρίζουν στον οργανισμό τις ημέρες της νηστείας την πρωτεΐνη που χρειάζεται δημιουργώντας επίσης το αναγκαίο αίσθημα κορεσμού.

Όπως είναι γνωστό από επιστημονικές αναλύσεις, τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσή τους είναι πολύ σημαντικά καθώς παρέχουν ταυτόχρονα πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, και μέταλλα. Βοηθούν ως εκ τούτου στη μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Αλλά τα οφέλη τους είναι μεγάλα και για την υγεία της καρδιάς

Η προστασία που παρέχουν στην καρδιακή λειτουργία προέρχεται όχι μόνο από τις φυτικές ίνες αλλά και από τις ποσότητες φυλλικού οξέος και μαγνησίου που περιέχουν. Έτσι, έχουν καλή δράση ταυτόχρονα στο πεπτικό σύστημα, στο καρδιαγγειακό, αλλά και στη διαχείριση του υψηλού σακχάρου καθώς εμποδίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να αυξηθούν με γρήγορο ρυθμό μετά από κάθε γεύμα.

Τα 50 γραμμάρια φακής περιέχουν όση πρωτεΐνη έχουν και 67 γραμμάρια κόκκινου κρέατος και σχεδόν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα. Απουσιάζουν μόνο δύο, συνδυάζοντας όμως τις φακές με άλλα λαχανικά, όπως το καλαμπόκι και το σπανάκι, μπορούμε να πάρουμε μια πλήρη πρωτεΐνη. Ενώ η περιεκτικότητά τους σε σίδηρο είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους νέους και τις έγκυες γυναίκες.

Από θερμιδικής απόψεως, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές περιέχουν μόλις 230 θερμίδες .


Σχετικά Άρθρα