ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σπουδαία η διατροφική αξία του κάστανου

14 Δεκεμβρίου 2023, 16:00

images

Τα κάστανα είναι ο καρπός του χειμώνα που κάνει τα βράδια μας πιο ...νόστιμα, τα γλυκά μας πιο γευστικά και τις σαλάτες μας ιδιαίτερες. Βραστά, ψητά ή λιωμένα σε μαρμελάδα παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά.

Το 1/4 φλιτζάνι ψημένα κάστανα περιέχει 88 θερμίδες και τα 100 γραμμάρια 300 θερμίδες. Περιέχουν μόνο μόνο 1 γραμμάριο λίπους, 19 γραμμάρια υδατάνθρακες, ο χοληστερίνη και 1 χιλιοστόγραμμο νατρίου.

Έχουν υψηλήπεριεκτικότητα σε βιταμίνη C, αφού 100 γραμμάρια κάστανα παρέχουν 43 mg βιταμίνης C, δηλαδή περίπου το 70% τηςσυνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Επίσης, τα κάστανα ιπλούσια σε φυλλικό οξύ, με τα 100 γραμμάρια να παρέχουν 62 mg φυλλικού οξέος, δηλαδή το 15,5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Ταυτόχρονα είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης και στην αύξηση της καλής (HDL) ενώ περιέχουν σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο ,μαγγάνιο, φωσφόρο και ψευδάργυρο.

Κάτι που τα ξεχωρίζει επίσης είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με τα 100 γραμμάρια να περιέχουν 11% νιασίνη, 29% πυριδοξίνη, 100% θειαμίνη και 12% ριβοφλαβίνη.

Τα κάστανα θεωρούνται ο μοναδικός ξηρός καρπός που δεν περιέχει λίπη και μπορεί να καταναλώνεται σχετικώς ελεύθερα ακόμα και από όσους προσέχουν τα κιλά τους.

Σχετικά Άρθρα