ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σπάνια αλλά επικίνδυνη διατροφική διαταραχή ίσως έχει υπόβαθρο κληρονομικότητας

08 Φεβρουαρίου 2023, 09:00

images

Τα γονίδια μπορεί να έχουν ισχυρή επιρροή στην πιθανότητα κάποια παιδιά να αναπτύξουν μία διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά περιορισμένες επιλογές τροφίμων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η επίμαχη μελέτη επικεντρώθηκε σε μία κατάσταση που ονομάζεται διαταραχή αποφυγής/ περιοριστικής πρόσληψης τροφής (ARFID). Είναι σχετικά νέα διαταραχή που περιγράφει τους ανθρώπους που περιορίζουν σοβαρά τα είδη ή την ποσότητα των τροφών που καταναλώνουν αλλά όχι λόγω ανησυχιών για την εικόνα του σώματος ή για να αδυνατίσουν.

Αντίθετα, το φαγητό είναι το επίκεντρο του ζητήματος. Τα άτομα με ARFID μπορεί να έχουν έντονη απέχθεια για διάφορες γεύσεις, μυρωδιές ή υφές, να έχουν λίγη όρεξη ή μπορεί να φοβούνται ότι θα πνιγούν, θα κάνουν εμετό ή θα υποστούν αλλεργική αντίδραση εάν φάνε ένα άγνωστο φαγητό (συχνά με βάση μια προηγούμενη εμπειρία). Μελέτες δείχνουν ότι η διαταραχή αυτή επηρεάζει το 1% έως 5% του πληθυσμού.

Ωστόσο, οι ερευνητές γνωρίζουν ελάχιστα για τις αιτίες. Η νέα μελέτη δείχνει ότι η γενετική ευπάθεια παίζει σημαντικό ρόλο. Εξετάζοντας δεδομένα για σχεδόν 17.000 ζεύγη διδύμων, Σουηδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα γονίδια φαινόταν να εξηγούν το 79% του κινδύνου εμφάνισης ARFID.

«Αυτό υποδηλώνει έντονα ότι οι γενετικές μελέτες έχουν τεράστιες δυνατότητες να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τους βιολογικούς παράγοντες που κρύβονται πίσω από την ARFID», δήλωσε η Lisa Dinkler,  επικεφαλής ερευνήτρια από το Κέντρο Καινοτομίας Διατροφικών Διαταραχών του Ινστιτούτου Karolinska στη Στοκχόλμη.

Τα ευρήματα βοηθούν να επιβεβαιωθεί ότι υπάρχουν βιολογικές διεργασίες που κρύβονται πίσω από την ARFID, δήλωσε ο Kamryn Eddy , συνδιευθυντής του Κλινικού και Ερευνητικού Προγράμματος Διατροφικών Διαταραχών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, στη Βοστώνη.

Η έρευνα στο γενετικό συστατικό της ARFID, θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατανόηση των βαθύτερων αιτιών του, κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της θεραπείας, σύμφωνα με τον Eddy, μέλος του Ερευνητικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Ένωσης Διατροφικών Διαταραχών.

«Γνωρίζουμε ότι οι γενετικοί παράγοντες συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη άλλων διατροφικών διαταραχών», είπε ο Dinkler.

Ωστόσο, σημείωσε, η «κληρονομικότητα»  που αποκάλυψε αυτή τη μελέτη ήταν μεγαλύτερη από αυτή που έχει παρατηρηθεί με διαταραχές, όπως η ανορεξία και η βουλιμία. Η κληρονομικότητα αναφέρεται στο βαθμό στον οποίο οι γενετικοί παράγοντες εξηγούν τον κίνδυνο εμφάνισης μιας κατάστασης υγείας.



Σχετικά Άρθρα