ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σπανάκι: Δεν ήταν τυχαία η επιλογή του ως τροφή του Ποπάυ

09 Μαρτίου 2020, 10:05

images

Το σπανάκι είναι μια υπερ-τροφή! Τα θρεπτικά συστατικά του, εφόσον το καταναλώνουμε ωμό και συχνά, μπορούν να θωρακίσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να μας βοηθήσουν να νικήσουμε κάθε ίωση!

Είναι γνωστό ότι αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β. Μελέτη από την Αυστραλία έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι βιταμίνες αυτές ενεργοποιούν το  ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αναγνωρίζει λοιμώξεις από βακτήρια και μύκητες, με αποτέλεσμα την καταπολέμησή τους.

Κι όχι μόνο αυτό... Το σπανάκι έχει και αντικαρκινική δράση χάρη στην περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες που  είναι γνωστές αντιοξειδωτικές ουσίες.

Μάλιστα όπως είχε αναφερθεί προ καιρού στο International Journal of Cancer, κάποια είδη φλαβονοειδών που υπάρχουν στο σπανάκι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ειδικά του καρκίνου των ωοθηκών που πλήττει γυναίκες συνήθως μετά την εμμηνόπαυση.

Επίσης, το σπανάκι παρέχει προστασία στην καρδιά και τον εγκέφαλο μέσω των αντιοξειδωτικών του δράσεων στα αγγεία. Ενώ οφέλη υπάρχουν και στην υγεία των ματιών χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Κ.

Πόσο πρέπει να τρώμε

Καταρχάς είναι σκόπιμο να το τρώμε ωμό ή στον ατμό, ελάχιστα βρασμένο. Διότι με τον βρασμό καταστρέφονται οι βιταμίνες. Μάλιστα, για να αυξήσουμε την απορρόφηση του σιδήρου από το σπανάκι, πρέπει να το συνοδεύουμε με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C όπως είναι το λεμόνι και η ντομάτα.

Η ποσότητα μπορεί να είναι όση θέλουμε χωρίς περιορισμούς προς τα επάνω αλλά με ελάχιστες τις δύο μερίδες την εβδομάδα.




Σχετικά Άρθρα