ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σκόρδo: Το απόλυτο φυσικό φάρμακο

11 Δεκεμβρίου 2022, 09:00

images

Το σκόρδο περιέχει ισχυρές θειούχες ενώσεις με πιο γνωστή την αλισίνη, στην οποία οφείλει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά του. Η αλισίνη είναι η ασπίδα του σκόρδου κατά των επιθέσεων από έντομα και μικροοργανισμούς. 

Επιπλέον το σκόρδο είναι πλουσιότατο σε μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C, ενώ θεωρείται και καλή πηγή σεληνίου. Οι επιστημονικές έρευνες, αν και δεν συμφωνούν πάντα μεταξύ τους, συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι το σκόρδο έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες.

Το σκόρδο θεωρείται αποτελεσματικό αντιβιοτικό ενάντια στο κοινό κρυολόγημα. Μάλιστα σε μελέτη 12 εβδομάδων, διαπιστώθηκε ότι ένα καθημερινό συμπλήρωμα σκόρδου, μείωσε τα κρυολογήματα κατά 63% σε σύγκριση με τη χορήγηση ενός εικονικού φαρμάκου. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η μείωση της διάρκειας των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, κατά 70%, από 5 ημέρες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου σε μόλις 1,5 ημέρα στην ομάδα που λάμβανε τα συμπληρώματα του σκόρδου. 

Άλλη μελέτη είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η υψηλή δόση εκχυλίσματος παλαιωμένου σκόρδου (2,56 γραμμάρια την ημέρα), μπορεί να μειώσει κατά 61% τον αριθμό των ημερών που αρρώστησαν με ίωση όσοι έκαναν χρήση.

Σχετικά Άρθρα