ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σημαντικός ο ρόλος των βιταμινών στην καταπολέμηση της πανδημίας

26 Μαρτίου 2021, 10:00

images

Η πανδημία θα νικηθεί ότι δημιουργηθεί ανοσία της αγέλης από τους εμβολιασμούς και τα πολλά άτομα που νόσησαν και επέζησαν. Πλην όμως, όσοι δεν έχουμε κολλήσει και θέλουμε να προστατευθούμε με μέσα όχι μόνο παθητικά (όπως είναι η αποφυγή συνωστισμού και η μάσκα) αλλά και με ενεργητικά, όπως είναι η διατροφή, αξίζει να γνωρίζουμε τι μπορεί να μας βοηθήσει.

Τα οφέλη των βιταμινών C και D, του ψευδάργυρου και του μαγνησίου είναι ήδη γνωστά. To άρθρο της Δρ Thanutchaporn Kumrungsee, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition υπόσχεται να ξεκινήσει τη συζήτηση και για μια άλλη βιταμίνη, που βρίσκεται στα ψάρια, τις πατάτες και τις μπανάνες, και όπως φαίνεται δρα ενάντια στον κορωνοϊό και άλλους ιούς, τη βιταμίνη B6.

«Όπως ακριβώς φροντίζουμε να μην κολλήσουμε πλένοντας τα χέρια μας και φορώντας τη μάσκα μας, το ίδιο θα πρέπει να φροντίσουμε και την διατροφή μας που παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού μας ενάντια στον κορωνοϊό» συμπληρώνει η Δρ Kumrungsee η οποία είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα.

«Ο κορωνοϊός όπως και η γρίπη ανήκουν στους ιούς που προσβάλλουν ανεπανόρθωτα τους πνεύμονες και μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια» τονίζει η ερευνήτρια. Και εξηγεί ότι η θρόμβωση και η «καταιγίδα κυτταροκινών» μπορούν να συνδέονται με τη βαρύτητα του κορωνοϊού. Η «καταιγίδα κυτταροκινών» είναι μια αυτοκαταστροφική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που επιδεινώνει σοβαρά την κατάσταση αρκετών ασθενών με Covid-19. Ταυτόχρονα, η θρόμβωση, που επίσης συνδεέεται με τον κορωνοϊό, μπορεί να βλάψει ζωτικά όργανα όπως την καρδιά, τους πνεύμονες, το συκώτι και τα νεφρά. Ποιος είναι ο ρόλος της Β6 σε όλα αυτά; Η βιταμίνη Β6 είναι ένα θρεπτικό συστατικό που λειτουργεί ευεργετικά κατά της θρόμβωσης και της φλεγμονής. Σημειώνεται ότι καλές πηγές της Β6 θεωρούνται τα αμυλούχα λαχανικά , οι μπανάνες, τα καρύδια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το μοσχαρίσιο συκώτι, τα ψάρια και τα πουλερικά. 

Σχετικά Άρθρα