ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σημαντική η κατανάλωση ασβεστίου και βιταμινών D και Κ από κοινού

29 Νοεμβρίου 2023, 09:00

images

Όταν ορισμένες βιταμίνες, μέταλλα ή φυτοθρεπτικά συστατικά καταναλώνονται από κοινού, έχουν πιο ισχυρή επίδραση στην υγεία σας από ό,τι όταν τρώγονται μόνα τους - μια έννοια που ονομάζεται συνέργεια θρεπτικών ουσιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατανάλωση ορισμένων θρεπτικών συστατικών, ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού για απορρόφησή τους. Σε άλλες περιπτώσεις, τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να έχουν αθροιστικά αποτελέσματα. Αυτή η βιοχημική συνέργεια μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία, το αναπνευστικό και το μυοσκελετικό σύστημα και την ανοσολογική απόκριση.

«Υπήρχε πάντα, αλλά τώρα ανακαλύπτουμε τη σημασία της συνέργειας των θρεπτικών συστατικών – της ιδέας ότι το σύνολο έχει μεγαλύτερη επίδραση«, λέει ο Keith Ayoob, διαιτολόγος στη Νέα Υόρκη και αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής στο το Ιατρικό Κολλέγιο Άλμπερτ Αϊνστάιν. «Μέσω της συνέργειας των θρεπτικών συστατικών, όταν συνδυάζετε θρεπτικά συστατικά στις σωστές ποσότητες, αυτά θα είναι πιο ωφέλιμα για τον οργανισμό από ό,τι καθένα από μόνο του».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνέργειας αποτελούν το ασβέστιο και βιταμίνες D και Κ.  Πιθανότατα γνωρίζετε ότι το ασβέστιο και η βιταμίνη D, είναι σημαντικά για την οικοδόμηση και τη διατήρηση γερών οστών. Αλλά μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε πώς αλληλεπιδρούν ή πώς η βιταμίνη Κ συμβάλλει σε αυτή την αποστολή.

«Η βιταμίνη D σάς βοηθά να απορροφήσετε το ασβέστιο από τη διατροφή σας και η βιταμίνη Κ βοηθάει στο να διατηρήσετε το ασβέστιο στα οστά», εξηγεί η Wendy Bazilian, διατροφολόγος και σύμβουλος δημόσιας υγείας με έδρα το Σαν Ντιέγκο. Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και να μειώσει τον κίνδυνο κατάγματος ενός οστού. Ακόμη, επειδή η βιταμίνη Κ βοηθάει στο να κατευθύνει το ασβέστιο στα οστά, συμβάλλει ώστε να μην συσσωρεύεται στις αρτηρίες όπου μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους αίματος.

Πώς να τα συνδυάσετε:  Φτιάξτε μια ομελέτα με αυγά, σπανάκι, μανιτάρια, γάλα και τυρί ή ένα smoothie με απλό γιαούρτι, γάλα βρώμης, βατόμουρα και μια κουταλιά της σούπας ταχίνι. Ετοιμάστε μια σαλάτα με ωμό λάχανο, σόγια και σαρδέλες σε κονσέρβα και περιχύστε την ελαφρά με σογιέλαιο.

Σχετικά Άρθρα