ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ρόδι στις σαλάτες, ρόδι στα γλυκά, ρόδι για καλή τύχη και υγεία

15 Δεκεμβρίου 2021, 09:00

images

Στην ελληνική γλώσσα η λέξη ρόδι προέρχεται από το ρήμα ρέω, πιθανώς λόγω των καθαρτικών ιδιοτήτων του ροδιού. Οι αρχαίοι Έλληνες το δέντρο το έλεγαν «Ροιά», «Ροά» και το ρόδι το έλεγαν "ρόα". Από το υποκοριστικό, ροΐδιον, που είναι της ελληνιστικής εποχής, βγήκε αργότερα ο τύπος ρόιδι και ρόιδο και σήμερα ρόδι. Από αυτό ονομάστηκε και το δέντρο ροδιά. Αλλά ας αφήσουμε την ετυμολογία κι ας δούμε τη συμβολή του καρπού στην Ιατρική...

Το ρόδι είναι γεμάτο αντιοξειδωτικές ουσίες και τα θρεπτικά του συστατικά είναι εντυπωσιακά πολλά καθώς αποτελεί πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C, Κ και φυλλικού οξέος, καλίου, σιδήρου, χαλκού και μαγνησίου.

Όλα τα παραπάνω, το καθιστούν από την Αρχαιότητα αντιπαρασιτικό, τονωτικό του αίματος , θεραπεία των ελκών του στόματος (άφθες) ενώ το χρησιμοποιούσαν επίσης ως αντιδιαβητικό (παρότι σήμερα γνωρίζουμε ότι δεν είναι). Πρόσφατες έρευνες ωστόσο έχουν δείξει ότι το ρόδι έχει αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη αντιμικροβιακή, αντιμυκητιακή, ακόμα και αντικαρκινική δράση.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που στις μέρες μας το πωλούν σε μπουκάλια ως χυμό αλλά το βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου ως φρέσκο φρούτο ή σε κατεψυγμένους σπόρους.

Το προτιμότερο είναι να το καταναλώνουμε φρέσκο και ωμό. Παρόλα αυτά, το χρησιμοποιούν σε σαλάτες όλων των ειδών, σε σάλτσες, σε γεμίσεις, σε γαρνιτούρες και βέβαια σε γλυκά και λικέρ. Ειδικά αυτές τις ημέρες των εορτών, έχει την τιμητική του τόσο στο στόλισμα των πιάτων, όσο και ως γούρι που σπάμε την πρωτοχρονιά στην είσοδο του σπιτιού. Τα κόκκινα, λαμπερά σπόρια του, αφήνουν μια στυφή αίσθηση αλλά είναι ταυτόχρονα και γλυκά. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν ξεκινούν τη μέρα τους αν δεν πιουν ένα ποτήρι από το χυμό τους!

Σχετικά Άρθρα