ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς τα φρούτα μειώνουν το σωματικό βάρος

21 Μαρτίου 2022, 10:00

images

Είναι γεγονός ότι, στη συντριπτική πλειοψηφία των διατροφών που στοχεύουν στην απώλεια βάρους, συμπεριλαμβάνονται τα φρούτα. Σύμφωνα με το News Medical, πολλοί μηχανισμοί έχουν προταθεί για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας από την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων...

Ορισμένοι εξ αυτών είναι:

- Μειωμένη θερμιδική πρόσληψη λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας των φρούτων σε λιπαρά και της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό και φυτικές ίνες.

- Η παραγωγή ενός αισθήματος πληρότητας, η οποία μειώνει τη συνολική πρόσληψη τροφής και τη συχνότητα γευμάτων αλλά και η παρατεταμένη διαδικασία πέψης των φρούτων.

- Παροχή μικροθρεπτικών συστατικών και βιταμινών, τα οποία σχετίζονται αρνητικά με την αύξηση βάρους μειώνοντας την έκφραση γονιδίων που ευθύνονται για την παραγωγή και την ωρίμανση των λιποκυττάρων.

- Φυτοχημικά όπως η ρεσβερατρόλη ή το καφεϊκό οξύ και άλλα ισχυρά αντιοξειδωτικά και καταστέλλουν το σχηματισμό λιποκυττάρων και την αποθήκευση λίπους.

- Οι άπεπτες ίνες φρούτων παρέχουν ένα ζωτικό υπόστρωμα για τη διατροφή της μικροχλωρίδας του εντέρου, για την παραγωγή αλλαγών στις σχετικές αναλογίες διαφόρων βακτηριακών ομάδων.

Δρώντας μέσω αυτών, τα φρούτα επιτυγχάνουν τόσο τη μείωση της συνολικής πρόσληψης ενέργειας όσο και τη διατήρηση του κορεσμού, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε καθαρή μείωση των αποθεμάτων λίπους και της μάζας του σώματος. Επιπλέον, η θρεπτική του σύνθεση ευνοεί τη μη διαφοροποίηση των λιποκυττάρων και έτσι, μειώνει την παχυσαρκία.

Παράλληλα, ειδικά τα μήλα και τα αχλάδια συνδέονται σταθερά με τη μείωση του κινδύνου σε πολλούς τύπους ασθενειών καθώς περιέχουν 6% φρουκτόζη και ελάχιστη σακχαρόζη. Η φρουκτόζη ζυμώνεται κυρίως εντός του παχέος εντέρου. 

Οι λίγες έρευνες που υποστηρίζουν την επίδραση των φρούτων υπέρ της παχυσαρκίας έχουν συχνά αποτύχει να διακρίνουν τις φυσικές και επεξεργασμένες μορφές φρούτων και συχνά περιορίζονται σε μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ή κατηγορία, σε αντίθεση με τις πολυάριθμες δοκιμές με βάση τον πληθυσμό που επιβεβαιώνουν την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.  

Μια μεμονωμένη έρευνα έδειξε ότι η υπερβολική κατανάλωση φρούτων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη οδήγησε σε αυξημένα ποσοστά διαβήτη κύησης, αλλά οι συγγραφείς συνιστούν περαιτέρω μελέτη για να επιβεβαιωθούν και να εξεταστούν τα ευρήματα. Μια άλλη έδειξε αύξηση της μάζας σώματος με αυξημένη κατανάλωση φρούτων την ώρα του δείπνου. Δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί πάντως ότι τα φρέσκα φρούτα, αντί των κονσερβών ή των χυμών, ενέχουν τέτοιο κίνδυνο.

Το συμπέρασμα είναι ότι η αύξηση της πρόσληψης φρούτων σπάνια αποτελεί κίνδυνο για την υγεία και έχει μια σειρά από οφέλη τα οποία αυξάνονται μόνο με περισσότερα φρούτα στη φυσική τους μορφή.

Σχετικά Άρθρα