ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πως θα νηστέψουμε σωστά και υγιεινά

23 Απριλίου 2021, 09:00

images

Όσοι νηστεύουν, το κάνουν περίπου το 1/3 του έτους. Σταθερά κάθε Τετάρτη και Παρασκευή (με κάποιες εξαιρέσεις) αλλά κυρίως πριν από τα Χριστούγεννα και τη Μεγάλη Σαρακοστή όπως και 15 ημέρες πριν από τον εορτασμό για την Κοίμηση της Θεοτόκου τον Αύγουστο. Ειδικότερα η περίοδος νηστείας του Πάσχα είναι και η πιο αυστηρή με αποχή και από το ψάρι (εκτός δύο μόνο ημερών) αλλά και με αυστηρότερη τήρηση. 

γράφει ο Μανώλης Μανωλαράκης, διαιτολόγος- διατροφολόγος

Εύκολα μπορούμε να προσαρμόσουμε το καθημερινό μας πρόγραμμα διατροφής σε αυτό το περιοριστικό πλαίσιο διατροφής. Οι τροφές αυτή τη περίοδο, την Άνοιξη, μας βοηθούν και τα φαγητά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε άλλο από άγευστα είναι. Η μαγειρική που βασίζεται στη Μεσογειακή Διατροφή, κάθε άλλο από πολύπλοκη είναι. Χρησιμοποιεί απλά, φθηνά υλικά και οι παρασκευές είναι απλές χωρίς σύνθετες τεχνικές. Φυσικά μπορούν και πρέπει να γίνουν οι ανάλογες προσαρμογές, με βάση ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προτιμήσεις. Ειδικότερα όταν υπάρχουν προβλήματα στο πεπτικό σύστημα. Αλλά συνολικά, η διατροφή είναι απλή και συμβατή με τον τρόπο ζωής μας.

Βέβαια να μην ξεχνάμε ότι η έννοια της νηστείας δεν σχετίζεται μόνο με το περιορισμό ομάδων τροφών αλλά με την συνολική λιτότητα, περιορισμό και της ποσότητας. Με την υποβολή του ατόμου σε μια διαδικασία στέρησης και εγκράτειας. Οπότε και σε ένα ιδανικό σχήμα και εφαρμογή, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει και ένα διατροφικό εργαλείο για τη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Μην φοβάστε λοιπόν να νηστέψετε. Μπορείτε άφοβα να πετύχετε και τους διατροφικούς σας στόχους εφόσον ακολουθήσετε τους απλούς κανόνες της νηστείας.

Σχετικά Άρθρα