ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πως θα καταλάβουμε ότι έχουμε αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο

29 Απριλίου 2020, 16:00

images

Η αλλεργία σε τρόφιμα μπορεί να είναι πολύ πιο "ύπουλη" και σοβαρή ιατρική κατάσταση σε σύγκριση με τις αλλεργίες του αναπνευστικού. Κι αυτό επειδή δεν τις καταλαβαίνουμε εύκολα και μπορεί να μας οδηγήσουν σε προβλήματα που δεν υποπτευόμαστε καν.

Σόγια, σοκολάτα, αβγά, φιστίκια, θαλασσινά είναι τα πιο συνηθισμένα που δημιουργούν πρόβλημα αλλά δεν είναι τα μοναδικά και κάποιες φορές εκπλήσσει ακόμα και τους αλλεργιολόγους η ευαισθησία που παρουσιάζουν μερικοί άνθρωποι σε τροφές που δεν βάζει ανθρώπου νους όπως είναι το γάλα, το τυρί και κάποια φρούτα!

Όπως και να έχει, οι ειδικοί του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας , NHS, συστήνουν τώρα σε ενήλικες να μην θεωρούν δεδομένο ότι είναι το ίδιο αλλεργικοί όπως όταν ήταν παιδιά. Δηλαδή εξηγούν ότι μπορεί ένα παιδί να είναι αλλεργικό στο φιστικοβούτυρο και στην ενήλικη ζωή να μην έχουν κανένα πρόβλημα με το προϊόν αυτό. Αντιστρόφως, μπορεί ως παιδιά να έτρωγαν συνεχώς μύδια χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα, και στην ενήλικη ζωή να γεμίζουν σπυράκια!

Τα συμπτώματα μιας τροφικής αλλεργίας είναι ποικίλα:

-Τσούξιμο ή φαγούρα μέσα στο στόμα.

-Πρήξιμο στα χείλη, τα βλέφαρα.

- Πρήξιμο στο στόμα ή το λαιμό, δυσχέρεια ομιλίας και κατάποσης.

- Κοιλιακός πόνος,

-Οίδημα στην κοιλιακή χώρα.

-Εμετός.

- Δυσκολία στην αναπνοή.

- Διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.

- Αίσθημα αδυναμίας ή και λιποθυμικό επεισόδιο.

- Εξανθήματα σε πρόσωπο και σώμα.


Σχετικά Άρθρα