ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πως να σταματήσουμε την υπερφαγία

10 Μαρτίου 2020, 16:00

images

Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού έχει αισθητικά και ψυχολογικά επακόλουθα αλλά και κακή επίδραση στο σύνολο της υγείας μας.

Όταν τρώμε περισσότερο από αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός μας, τρώμε και πιο πολλά λιπαρά και πιο πολλά γλυκά ενώ συνήθως παχαίνουμε, αυξάνει η πίεση, το σάκχαρο και τα λιπίδια στο αίμα μας.

Αξίζει λοιπόν να δούμε πως θα απαλλαγούμε από το πρόβλημα:

-Ψυχολογική στήριξη και αυτοεκτίμηση: Μπορούμε να ακολουθήσουμε δύο πιθανούς δρόμους για να πείσουμε τον εαυτό μας ότι μπορεί να είναι ευτυχισμένος και χωρίς να τρώει συνέχεια. Ο ένας είναι να ζητήσουμε την ψυχολογική στήριξη ειδικού ο οποίος θα αναζητήσει τα αίτια που μας προκαλούν την εμμονή με το φαγητό. Και ο άλλος δρόμος είναι να προσπαθήσουμε να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, να τον εμπιστευτούμε και να αποδείξουμε ότι είμαστε αρκετά δυνατοί για να επιβληθούμε στα πάθη μας. Αυτό βέβαια είναι πιο δύσκολο αλλά χαρίζει μεγάλη αυτοεκτίμηση αν το επιτύχουμε. Αξίζει λοιπόν να το δοκιμάσουμε...

-Αναγνώριση ότι έχουμε πρόβλημα και ότι η υπερφαγία είναι κάτι μη φυσιολογικό. Αν τη μία μέρα παραδεχόμαστε ότι τρώμε υπερβολικά και την άλλη δικαιολογούμε την συμπεριφορά μας υποστηρίζοντας ότι όποιος δεν τρώει όσο θέλει είναι "προβληματικός" και εμείς είμαστε οι σωστοί, τότε δεν πρόκειται ποτέ να απαλλαγούμε από το πρόβλημα. Η πρώτη μας κίνηση είναι να παραδεχτούμε πέραν πάσης αμφιβολίας και ...δικαιολογίας ότι η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων φαγητού είναι μια συνήθεια που πηγάζει από πρόβλημα και οδηγεί σε πρόβλημα!

-Προσπάθεια να μειώσουμε τις μερίδες χωρίς να αφαιρέσουμε από την διατροφή όλα όσα μας ικανοποιούν. Δεν είναι δυνατόν ούτε και δίκαιο να απαιτήσουμε από τον εαυτό μας να στερηθεί όλα τα φαγητά που αγαπάει. Στόχος άλλωστε εκ πρώτης είναι να μειώσουμε την ποσότητα. Όχι να βελτιώσουμε την ποιότητα. Ας φάμε λοιπόν την αγαπημένη μας μακαρονάδα αλλά σε ένα μικρότερο πιάτο. Κι ας φάμε μετά και την σοκολάτα μας αλλά ένα μικρό μόνο κομμάτι.

-Αποφυγή να φάμε οτιδήποτε (ακόμα και λίγους ξηρούς καρπούς) επειδή βλέπουμε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, ή επειδή έχουμε νεύρα ή επειδή βαριόμαστε. Φαγητό πρέπει να τρώμε μόνο όταν πεινάμε και καθόμαστε στο τραπέζι να φάμε.

ΠΗΓΗ

healthline

Απόδοση 

Μ. Τσιλ.

Σχετικά Άρθρα