ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να πετύχουμε υγιή αύξηση βάρους όταν το χρειαζόμαστε

27 September 2023, 10:00

images

Για λόγους που αφορούν κυρίως στην υγεία, συνιστάται σε ορισμένους ανθρώπους να αυξήσουν το βάρος τους. Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με συγκεκριμένες μεθόδους, προκειμένου να μην υπάρξει επιδείνωση σε διάφορους δείκτες. «Το κλειδί για την απόκτηση βάρους είναι να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από όσες ξοδεύετε για σωματικές λειτουργίες και σωματική δραστηριότητα», αναφέρει η Kaylee Jacks, διαιτολόγος της Texas Health Sports Medicine.

Αυτό ονομάζεται θερμιδικό πλεόνασμα, εξηγεί η Mary Sabat, personal trainer και διατροφολόγος και ιδιοκτήτρια του BodyDesigns στην Alpharetta. Αυτό το φαινόμενο είναι το αντίθετο του θερμιδικού ελλείμματος για το οποίο μιλούν οι διατροφολόγοι για την απώλεια βάρους.

Για να ξεκινήσετε, θα πρέπει να υπολογίσετε τις ημερήσιες θερμιδικές σας ανάγκες. Αυτές οι ανάγκες είναι διαφορετικές για κάθε άτομο με βάση το ύψος, το βάρος, τη φυσική κατάσταση, την ηλικία, το φύλο και τις ιατρικές του καταστάσεις. Είναι καλύτερο να συνομιλήσετε με ένα γιατρό ή διατροφολόγο για να καθορίσετε την ιδανική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Μόλις μάθετε ποιος πρέπει να είναι ο στόχος σας, η Sabat συνιστά να αυξήσετε την πρόσληψή σας «μετρίως» κατά περίπου 250 έως 500 θερμίδες την ημέρα.

Όπως και στην απώλεια βάρους, έτσι και στην αύξηση του, είναι πολύ σημαντικό να κάνετε αργές και σταθερές αλλαγές, ώστε το σώμα σας να μπορεί να προσαρμοστεί. Οι ξαφνικές, μεγάλες  αλλαγές στην πρόσληψη θερμίδων μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το μεταβολισμό σας.

Είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη την ποσότητα, την ποιότητα και τον χρόνο των γευμάτων που τρώτε, λέει η Jacks. Αν και κάθε άτομο είναι διαφορετικό, αν προσπαθείτε να κερδίσετε βάρος, το να παίρνετε 1 έως 3 κιλά την εβδομάδα είναι ένας ρεαλιστικός στόχος.

Ακολουθούν 8 στρατηγικές για να κερδίσετε βάρος χωρίς να επιβαρύνετε την υγεία σας:

Μην στραφείτε στο πρόχειρο φαγητό και μην σταματήσετε να γυμνάζεστε.

Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά.

Μην παραλείπετε γεύματα.

Τρώτε συχνά μέσα στην ημέρα.

Προσθέστε στην διατροφή σας υγιεινά ροφήματα πλούσια σε θερμίδες.

Προσθέστε υγιή λίπη.

Προσθέστε γαρνιτούρες.

Καταναλώστε ένα πλήρες γεύμα πριν την προπόνηση.

Ξεκουραστείτε μετά την άσκηση.

Προσθέστε στη διατροφή σας ένα βραδινό σνακ.

Σχετικά Άρθρα