ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να πείσουμε τα παιδιά να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά

11 Μαΐου 2023, 10:00

images

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρουν ότι τα παιδιά δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά. Συγκεκριμένα, στα παιδιά ηλικίας 1 έως 5 ετών, το 32,1% δεν έτρωγε κανένα φρούτο καθημερινά και το 49,1% δεν έτρωγε κανένα λαχανικό καθημερινά. Η παιδο-διαιτολόγος Jennifer Hyland , RD, CSP, LD, εξηγεί πώς μπορείτε να το αλλάξετε αυτό...

Προσφέρετε ποικιλία τροφίμων από μικρή ηλικία.

Είναι σημαντικό να εκτίθενται τα παιδιά σε μια ποικιλία τροφών ξεκινώντας από τη βρεφική ηλικία (όταν είναι αναπτυξιακά έτοιμα, στους 6 περίπου  μήνες).  Υπάρχουν ενδείξεις ότι η συνεχής έκθεση σε φαγητά, ακόμα κι αν φαίνεται ότι τα παιδιά δεν τα απολαμβάνουν, βοηθά στην ανάπτυξη μιας πιο μακροπρόθεσμης, θετικής σχέσης με την κατανάλωση όλων των διαφορετικών γεύσεων και τύπων τροφίμων.

Σερβίρετε φρούτα και λαχανικά με κάθε γεύμα.

Πρέπει να προσφέρετε ένα φαγητό για να το φάει ένα παιδί. Τα παιδιά δεν μπορούν να μάθουν αν τους αρέσει κάτι αν δεν τους προσφέρεται. Μπορείτε να βάζετε ένα φρούτο ή/και λαχανικό στο πιάτο κάθε γεύμα, αλλά και να τα προσφέρετε ως σνακ. Μπορεί να μην το φάνε,  δεν πειράζει. Απλώς συνεχίστε να προσφέρετε επιλογές λαχανικών και φρούτων. Και προσφέρετέ τα με διάφορους, ευφάνταστους τρόπους.

Κάντε το διασκεδαστικό.

Κάντε την κατανάλωση λαχανικών διασκεδαστική για όλη την οικογένεια. Κάντε ένα τυφλό τεστ γευσιγνωσίας με τα παιδιά σας. Μπορείτε να είστε ειλικρινείς αν δεν έχετε «μάθει να σας αρέσει» κάτι ακόμα. Εσείς και τα παιδιά σας μπορείτε να δοκιμάσετε νέα φαγητά με διασκεδαστικό τρόπο μαζί.

Οι γονείς πρέπει να αποτελούν πρότυπο για την υγιεινή διατροφή.

Συχνά, οι γονείς δεν τρώνε φρούτα και λαχανικά. Αλλά το θετικό πρότυπο είναι πολύ σημαντικός παράγοντας προκειμένου να αρχίσουν τα παιδιά να καταναλώνουν υγιεινές τροφές. Εάν, ως γονείς, δεν τρώτε τα τρόφιμα αυτά, δεν μπορείτε ποτέ να περιμένετε από το παιδί σας να τα φάει. 

Πολλοί γονείς μπορεί να είναι επιλεκτικοί και να αντιπαθούν τα λαχανικά. Πρέπει να κάνετε μια καλή «επίδειξη»  και να δώσετε ένα παράδειγμα για το πώς είναι η υγιεινή διατροφή για τα παιδιά σας.





Σχετικά Άρθρα